Във Винарска изба „Варна” празнуват Трифон Зарезан и 10 години от първата реколта (снимки)


Дата: 17/02, 15:11

Във Винарска изба „Варна” днес имат двоен повод за празник – професионалния Трифон Зарезан и 10 години от първата им реколта. По традиция собственикът на избата – Григор Григоров и технологът Тихомир Трифонов зарязаха лозето, а после посрещнаха отбрани гости от Варна и региона – съмишленици, културтрегери, приятели и представители на бизнеса, предимно от туристическия бранш.

Ето равносметката на Тихомир Трифонов за това, което са свършили през тези 10 години и перспективите пред тях:

Началото

Реколтата през 2007-а беше първата за Винарска изба „Варна”. И вече 10 години брандът ни е на пазара. Началото беше трудно, защото избата се роди в смутно време, когато модерна беше думичката финансова криза. И това ни притесняваше - как ще стане, как ще тръгне, как ще се приеме. За наша радост, за една-две години вината се припознаха от нашите клиенти и започнаха да се купуват, дотолкова че да се изчерпват преди да е дошла новата реколта. Това даде предпоставка на екипа и собственика да инвестираме в разширяване на съдов капацитет и подобряване на съоръженията за преработване и бутилиране на вина. Разбира се, помогна ни и участието в няколко европрограми, и по този начин за това време успяхме да разширим производството до капацитет 180 хил. бутилки годишно, основни бели вина.

Вината

Вината ни са предимно бели, защото регионът е подходящ за бяло грозде и в нашите лозови масиви преобладават бели сортове грозде, като Совиньон блан, Шардоне, Ризлинг, Пино гри и Траминер.

Отглеждаме и един местен сорт грозде Варненски мискет, а три червени сортове грозде намериха добра почва при нас. Това са Каберне фран, Пино ноар и Санджовезе, небеизвестния италиански сорт, от който италианците произвеждат прочутите тоскански вина. При нас тосканско вино не се получи, тъй като климатичните условия са различни, но се получиха превъзходни розета от този сорт.

Клиентите

Постигнахме много, разбира се с подкрепата на нашите клиенти. Винаги сме били открити към тях, без излишни резерви, споделяйки нашето отношение към виното и чувството към него,  и търсейки достатъчно представителна извадка от мнения за качеството на вината. Така че съобразявайки се сериозно с мнението на клиентите, явно сме успели да намерим онази централна точка между качество и цена, с която клиентът в крайна сметка да реши, че е спечелил с покупката на наша бутилка вино.

Бъдещето

В общи линии нямаме намерение и желание да разширяваме бизнеса. Както се казва опрели сме в оградата и оттук нататък всяко едно подобно разширяване ще размие образа на малка изба с бутиково отношение към вината. Занапред ще се стараем до поддържаме постоянните си асортименти, и клиентът да вярва, че това което е пил миналата година, това ще намери като качество и в следващата реколта.

Ще се стараем и стремим също към подобряване на качеството на суровината. Тоест, оптимално хранене на растението, с оптимално предпазване от болестите и оптимизиране на технологията, с цел извличане на максимално качество и капацитет от гродзето.

Тостът за празника

Към всички почитатели на доброто вино: наслаждавайте му се, и в умерени количества, и доколкото ви е сладко и вкусно, и не забравяйте на днешния ден и половинката до себе си.

Защото, ако се замислите, не е случайно това, че празникът на любовта и на виното са в един и същи месец. Това показва и доказва, че те едно без друго не могат. Едно добро вино разкрива най-добре качествата си в добра компания на храна, светлина, музика и човека до теб!”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*реклама

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Разград с богата културна програма през май: Великденски заек на Велики четвъртък, Чакърдъкова в Деня на буквите, а абитуриентите – по червена пътека
Дата: 27/04, 01:00

Сърби са задържани в Атина за обири на бижутерски магазини
Дата: 27/04, 00:42

Дъжд и гръмотевици на места в събота
Дата: 27/04, 00:24

Нов проект! Комплекс от 4 къщи в м-ст Траката във Варна
Дата: 27/04, 00:10

За първи път в Европа А1 демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция
Дата: 27/04, 00:10

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия