Съдът във Варна отмени условна присъда за опит за убийство, извършителят беше задържан в залата


Дата: 11/01, 12:371 Коментар

илюстрация Булфото

Състав на Варненския апелативен съд отмени условна присъда на Окръжен съд – Силистра (ОС-Силистра) в наказателно-осъдителната й част и вместо нея присъди ефективно наказание – 8 години затвор при първоначален строг режим на Георги Р., направил опит умишлено да убие свой приятел от с. Айдемир.

Деянието е извършено в състояние на силно раздразнение, предизвикано от пострадалия с насилие и тежка обида. Втората съдебна инстанция потвърди присъдата на ОС – Силистра в останалата й част. С нея подсъдимият е осъден да заплати на пострадалия Милен Д. 5 000 лв обезщетение за причинените му имуществени вреди и 40 000 лв, обезщетение за причинените неимуществени вреди.

Пресслужбата на Апелативен съд – Варна припомня, че в края на м. септември м.г. ОС – Силистра призна вината на 23 годишния Георги, затова, че на 12 април 2017 година, в Силистра, чрез удар с метална тръба в лявата теменна и слепоочна област на главата на постпрадалия направил опит умишлено да убие Милен Д.. Опитът е останал недовършен, поради независещи от подсъдимия причини. Мотивиран от относителната тежест на смекчаващите вината обстоятелства, ОС - Силистра е индивидуализирал наказанието на Георги в размер на три години лишаване от свобода, което е под средния размер от предвиденото за това престъпление наказание /от една до осем години лишаване от свобода/. Съдът е предоставил на подсъдимия възможност в максимално предвидения от закона изпитателен срок от 5 години  да преосмисли поведението си.

Припомняме, че двамата младежи били приятели от 3-4 години и често споделяли свободното си време. Във фаталния ден скандалът между тях избухнал заради неспазено от Георги обещание. Милен започнал разправията с обиди, а Георги не му останал длъжен. Приятели се намесили, за да ги разтърват при сблъсъка, след който Георги бил повален на земята. Напрежението ескалирало. Георги взел метална тръба, ударил с нея приятеля си в главата, а след това се качил се на автомобила си и напуснал мястото. Благодарение на бързата и адекватна лекарска намеса първо в МБАЛ-Силистра, а по-късно и в МБАЛ „Св.Анна“ във Варна и след неврохирургична интервенция животът на Милен бил спасен.

Както пред първата съдебна инстанция, така и с жалбата си пред Варненския апелативен съд позицията на подсъдимия бе, че той не е искал да причини смъртта на пострадалия, а деянието му следвало да се квалифицира като причиняване на телесна повреда, а не като опит за убийство.

Присъдата на ОС – Силистра беше протестирана от обвинението, което припомни, че действията на Георги  несъмнено са били насочени към лишаване от живот, а не към нанасяне на телесна повреда. Последващото поведение на подсъдимия също било показателно за отношението му към резултата

Веднага след отмяната на присъдата на ОС-Силистра в наказателно-осъдителната й част и присъденото ефективно наказание в размер на 8 години „лишаване от свобода“, Варненският апелативен съд измени мярката за неотклонение на Георги Р. от „подписка“ в „задържане под стража“ и задържа подсъдимия в съдебната зала. Мярката за неотклонение може да бъде обжалвана в 7 дневен срок пред ВКС, а присъдата на Апелативен съд – Варна подлежи на касационна проверка отново пред ВКС.

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТ СПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html

КоментирайСпонсорирани връзки.


Петима арестувани от клана Дренчовците при спецакцията срещу лихварите в Берковица
Дата: 20/06, 18:33

Сигнал от екоорганизации: Багер е унищожил дюни в Камчия
Дата: 20/06, 18:191 Коментар

Борисов: Цветанов ми липсва. Той ми беше семейството
Дата: 20/06, 18:19

4-годишно дете, оставено без надзор, се удави в басейн
Дата: 20/06, 18:17

Порой наводни улиците на Добрич (ВИДЕО)
Дата: 20/06, 18:021 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2019 | Пълна версия