Промени в наредба ще спират несправедливото преместване на ученици


Дата: 21/01, 20:50

До края на февруари просветното министерство ще направи промени, с които ще засили контрола при преместването на ученици след IV и VII клас в елитните гимназии, съобщава БНТ.

Причина за това станаха оплаквания на родители, че в гимназиите влизат ученици с нисък бал за сметка на деца с по-добри резултати. Вече специална комисия ще решава кой и при какви обстоятелства да бъде преместен, а не само Регионалното управление на образованието.

Преди около два месеца родители протестираха срещу несправедливото според тях преместване на петокласници от училище в Пазарджик в елитната математическа гимназия в Пловдив като балът на децата е бил значително по-нисък от необходимия за гимназията.
Вратички в наредба позволяват в елитни гимназии, в които се влиза след тежки изпити и състезания след IV клас, да бъдат премествани деца с ниски резул...

Междувременно министерството изнесе данни и за гимназиите след VII клас в столицата. Оказа се, че например във II Английска езикова гимназия след началото на учебната година са прехвърлени 24 ученици, в I Английска езикова гимназия - 22, в 91 Немска езикова гимназия - 15.

Между споровете, всички ученици ли са били преместени правомерно или има "парашутисти", министърът на образованието реши да затегне контрола и да промени Наредба 10 за организация на дейностите в училище. Създаде и работна група, която вече има предложения.

Причините за преместванията ще се редуцират- те ще се допускат за деца с починали и болни родители, от многодетни семейства, идващи от чужбина, деца със заболявания. Заради последната категория в Комисията ще са включени и експерти от Министерството на здравеопазването. Всичко ще се доказва с документи. Въпреки че ще има нови мерки, Ваня Кастрева не е съгласна с твърденията, че досега много от преместванията са ставали „с връзки“.
И още един щрих - преместването на ученици вече ще става задължително със започването на новата учебна година, за да не се бърка със самия прием, който приключва през лятото. При приема също понякога има ученици в повече, но те са най-вече деца с еднакъв бал или близнаци.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Всеки пети у нас е под линията на бедност
Дата: 26/04, 22:52

Разград с богата културна програма през май: Великденски заек на Велики четвъртък, Чакърдъкова в Деня на буквите, а абитуриентите – по червена пътека
Дата: 26/04, 22:50

Доктор: Тестът за коклюш се прави сутрин на гладно
Дата: 26/04, 22:32

Ботев Враца победи Пирин в Благоевград на старта на плейофите
Дата: 26/04, 22:21

Пиян шофьор с джип предизвика верижна катастрофа в Казанлък
Дата: 26/04, 22:10

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия