ЕК: В България са създадени ”опасни схеми” за купуване на гражданство


Дата: 22/01, 01:11

Европейската комисия с предупреждение към България за порочни практики при продажбата на гражданство на чужденец – това е заложено в предварителен доклад на Еврокомисията, съобщава Ройтерс. Очаква се документът да бъде публикуван в сряда.

Докладът засяга „опасни схеми” в няколко европейски страни за купуване на гражданство или право на пребиваване. Така се избягват необходимите проверки за произхода на средствата. Чрез тези схеми е възможно подпомагане на престъпни групи на територията на ЕС, както и повишен риск от пране на пари, корупция и укриване на данъци, се посочва в доклада.

Малта, Кипър и България са единствените страни членки на ЕС, в които действат програми за продажба на гражданство. Двадесет държави, включително тези три, продават разрешителни за пребиваване. В трите държави богати чужденци могат да си купуват паспорти, които им дават пълен достъп до повечето страни от ЕС, срещу инвестиции, вариращи между 1 и 2 милиона евро, отбелязва Ройтерс.

Според доклада, в трите държави няма достатъчни проверки на произхода на богатството на хората, които си купуват гражданство.

Разрешенията за получаване на местожителство се продават за от малко под 15 000 евро в Хърватия до над 5 милиона в Люксембург и Словакия.

Португалия също е критикувана, че не проверява произхода на богатството и плащанията, направени от чужденци, които получават местожителство там, създават потенциален риск от пране на пари, цитира bTV.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Българчетата първи в Европа по пиене, пушене и употреба на канабис
Дата: 26/04, 07:402 Коментара

Важна информация за пътуващите. Ето къде трябва да внимавате
Дата: 26/04, 07:30

Кран с вдигната стрела събори стълб върху кола в София
Дата: 26/04, 07:23

Решават за извънредни мерки и обявяване на епидемия срещу коклюш
Дата: 26/04, 07:19

Феновете на Ергена са във възторг: Браво, Алек, закова ги
Дата: 26/04, 07:05

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия