Инсектицидът в руколата не може да доведе до отравяне


Дата: 12/02, 10:02

Веществото хлорпирифос, с който е отровен бизнесменът Емилиян Гебрев, не е от групата на отровните вещества като „Новичок”. Той е от групата на фосфорорганични пестициди. Той е един от силно токсичните инсектициди, но няма нищо общо с „Новичок”. Това каза експертът по химически оръжия доц. Иван Попов в ефира на „Здравей, България”.

В руколата може да се съдържа като остатъчни количества в растениевъдството. Но това са толкова незначителни количества, че не могат да доведат до това отравяне, за което става въпрос, обясни още доц. Попов.

Хлорперифосът има поразяващо действие, както всички останали фосфорорганични отровни вещества. При поглъщане се появяват миоза, затрудняване на дишането, гърчовете и в зависимост от погълната доза може да се стигне до парализа на дишането, нарушаване на кръвооросяването и до смърт, посочи експертът.

Като чист продукт този инсектицид не може да се може да се намери на свободния пазар. Веществото може да бъде закупено от аграрни магазини, но не в чист вид. То е забранено за използване в домашни условия, заяви доц. Попов.

Той уточни, че инспектицидът може да поразява както през кожата, така и през хранителния тракт. Не е необходимо специална подоготовка, достатъчни са едни ръкавици, за да се постави например в смляното кафе. Инсектицидът няма миризма и трудно може да се усети, каза доц. Иван Попов.

Той обясни още, че наличието на хлорпирифос в организма може да се установи до два дни след приема му, а бързината на действието му зависи от приетото количество.


 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Нов проект! Комплекс от 4 къщи в м-ст Траката във Варна
Дата: 26/04, 09:00

За първи път в Европа А1 демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция
Дата: 26/04, 09:00

Изгонена от “Ергенът“ разкри за голямо унижение
Дата: 26/04, 08:58

Кирил Петков: Борисов е само комуникационен директор на Пеевски
Дата: 26/04, 08:50

Последен парламентарен контрол за 49-то НС
Дата: 26/04, 08:38

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия