57 семейства от Варна остават без помощи. Децата им не ходели на училище


Дата: 18/03, 13:37

Който не работи, няма да яде – 20 000 останаха без помощи. 7000 се освободили от общественополезен труд с извинителна бележка. Всеки месец над 9000 бедни семейства губят правото си на детски заради неизвинени отсъствия от училище. 157 са семействата от Варна, които през този месец ще бъдат отрязани от правото да получават социални помощи. Причината за това са натрупаните неизвинени отсъствия от училище на децата им. Това каза за “Нова Варна” директора на агенция “Социално подпомагане” във Варна Адриана Григорова. 

Според закона при натрупани пет или повече неизвинени отсъствия държавата спира кранчето с помощите. Въпросните 157 семейства отглеждат общо 162 деца, уточни Григорова. Отделно са санкционирани още 16 семейства от Варна, чиито деца не са посещавали редовно предучилищните занимания, които също са задължителни. Според Адриана Григорова цифрата на семействата с отрязани помощи остава горе-долу една и съща през повечето месеци. Според Закона за социално подпомагане обаче съществуват редица случаи, които освобождават голям кръг от хората от общественополезен труд. Така градинки не копаят самотни родители и тези, чиито деца са на до 3-годишна възраст, бременни и хора с трайни увреждания. 

От общественополезен труд са освободени и хората, които полагат грижи за болен член на семейството или за болен роднина по възходяща и низходяща линия до втора степен, хората с психични заболявания. както и включените в курсове за обучение, квалификация и преквалификация чрез дирекции “Бюро по труда”. Държавата плаща диференцирани помощи на хората, които не могат сами да изкарат определения за тяхната група минимален доход.

Гарантираният минимален доход у нас е 75 лв. В зависимост от това дали става дума за самотни възрастни хора, или за деца, тази сума, се умножава по определен коефициент. Така, за да получат социална помощ, възрастните хора над 75 г., които живеят сами, трябва да получават под 123,75 лв., самотните възрастни хора над 65 години – под 105 лв., децата – до 68 лв., и т.н. Извън доходите има и други критерии за получаване на социални помощи – имущество, семейно положение, здравословно състояние, учебна и трудова заетост. За 2018 г.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Разград с богата културна програма през май: Великденски заек на Велики четвъртък, Чакърдъкова в Деня на буквите, а абитуриентите – по червена пътека
Дата: 27/04, 03:10

Григор среща чех в събота
Дата: 27/04, 03:00

Нов проект! Комплекс от 4 къщи в м-ст Траката във Варна
Дата: 27/04, 02:20

За първи път в Европа А1 демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция
Дата: 27/04, 02:20

Атанас Мангъров: В това положение сме, защото новата ваксина срещу коклюш е краткотрайна
Дата: 27/04, 02:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия