Веселин Василев: Всеки инвестиран лев в спорта спестява 3 лева на здравеопазването!


Дата: 10/10, 08:04

Веселин Василев е роден на 16 август 1964 година във Варна. Завършил е бакалавър в ТУ Варна и магистър по публична админстрация в ИУ. Женен, с две деца. Зам.-директор на ОП „Спорт“ Варна и секретар  на Спортно-техническата комисия към ЗС на БФС Варна.

В живота и своята професионална дейност се придържа към девиза: "Дисциплина, постоянство, търпение".

С г-н Василев разговаряме за футбол, съдийство и състоянието на спортните бази във Варна. 

- Г-н Василев, имате поглед върху футбола в Трета лига – Североизточна група. Какво е нивото му?

- В третия ешелон на Североизток се играе добър за нашите стандарти футбол. Има зрелищни мачове и е радващо, че се налагат млади и перспективни футболисти, тъй като за тях тази група е трамплин за реализация в професионалния футбол.

- Вярно ли е, че терените са в незадоволително състояние?

- Повечето са добри, но има и изключения. Един терен, за да предразполага за нормален футбол, трябва ежедневно да се поддържа и това е ангажимент на местните общински ръководства и клубове. Така че въпросът опира до колективна отговорност и контрол. 

 

- Преди години Варна имаше и по четирима ръководещи съдии в елита, а сега е само един. Как ще го обясните?

- В момента разполагаме с млади съдии, които имат качества. На 90 процента те са или студенти, или завършили висше образование. Трябва им време, за да се развият, и виждам, че начинът, по който се работи в ЗС на БФС Варна, е правилен. Това ме прави оптимист, че скоро Варна отново ще създава рефери за групата на майсторите. 

- Г-н Василев, вие отговаряте пряко за спортните бази във Варна. Какво е състоянието им? 

- Със задоволство мога да споделя, че от няколко години насам спортната инфраструктура е приоритет в политиката на кмета, общинската администрация и ОбС. Много бази се реновираха, а нашата основна дейност в ОП „Спорт” е тяхната поддръжка и ремонт. Особено ме радва, че във „Владиславово” се изгражда нов спортен комплекс, същото се прави и на стадион „Жечка Карамфилова” и в кв. „Виница”. Но общо погледнато базите не са достатъчни. Градът е много голям и има недостиг на спортни игрища.

- Варна не е ски курорт, а има огромен интерес към зимните спортове. На какво се дължи?

- Аз съм приятно изненадан от интереса към ледените спортове във Варна, тъй като много хора ги практикуват. Може би създадените добри условия, съчетани с емоцията и заряда, който носят хокеят на лед и фигурното пързаляне, привличат подрастващите. Но ледената пързалка в ОСК „Младост” вече не може да отговори на потребностите на варненци. На Варна е нужен Зимен дорец, който ако бъде менажиран правилно, освен ледените спортове, ще бъде използван и за социална и културна дейност. Защо не да бъде построен в Морската градина, или в Дупката в центъра. За бъдещето на Дупката, знаете, че има анкета с предложения на гражданите. Моето е, че това място с огромен човекопоток около него, е подходящо за подобно съоръжение, с подземни паркинги, комуникации, и т.н.

Няма да скрия също, че ми е мъчно за борбата, която е най обичания български спорт, защото условията при които тренират варненските борци не са добри. Едни от най близките ми приятели са борци - бивши европейски и световни шампиони. Надявам се през 2020 година да ги зарадваме и тях, и клубовете, занимаващи се с бойни изкуства, с една реновирана, модерна база, която да отговаря на всички европейски стандарти. 

- Плуването е другият спорт, който примамва от най-ранна възраст. Наскоро обаче чух родители да се оплакват, че плувен комплекс „Приморски” им идва тесен. 

- Варна е с традиции и история в плуването, и е нормално да има огромен интерес към него. Децата влизат в басейна още на 2-3 години, и този спорт им помага да растат здрави и жизнени. Остра е нуждата от още един голям плувен комплекс, или изграждането на плувни басейни, като „Делфини”, във всеки един от големите квартали във Варна. Квартали, които по население са колкото областните градове в България.

Изобщо, за инвестициите в спорта се вижда, че са приоритет както в местно, така и в национално ниво. Но това е обяснимо, след като по изследване на ЮНЕСКО всеки инвестиран лев в спорта спестява 3 лева на здравеопазването. 

- За финал. Зная, че футболът е вашата тръпка. Какво послание бихте отправили към привържениците на Царя на спортовете във Варна? 

- През 2021-ва или най-късно 2022 година да видят отново елитно дерби Черно море – Спартак на реновирания градски стадион. Бил съм на много стадиони в големи европейски градове и смятам, че Варна заслужава модерно съоръжение, на което зрителите да гледат мачове не само на двата варненски отбора, а и с участието на националния тим и клубове от Стария континент.

 

---

За контакти:

Тел: 0893 978504

Имейл: veselin.vassilev@abv.bg

Фейсбук: Veslin Dobrev Vasllev

 

*Реклама"Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!Спонсорирани връзки.Камен Воденичаров: България не подкрепя родните си творци
Дата: 03/06, 22:21

Испания удължи извънредното положение до 21 юни
Дата: 03/06, 22:16

Германия също отваря границите си от 15 юни
Дата: 03/06, 22:10

Вече и официално: Разрешава се провеждането на колективни и индивидуални спортни мероприятия със състезателен характер пред публика
Дата: 03/06, 21:55

Мая Манолова дава на съд Валери Симеонов - казал, че я финансира Божков
Дата: 03/06, 21:46

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2020 | Пълна версия