Легендарна кодираща машина се продава за 100 000 долара


Дата: 14/12, 03:09

Снимка: Туитър

Запазен екземпляр от преносимите шифровъчни машини Енигма, използвани от германската армия по време на Втората световна война, се продава на търг за 100 000 долара, пише Marketwatch, цитиран от profit.bg

Устройството е част от колекция, включваща разнообразни военни артефакти, която е обявена за продажба от Heritage Auctions. От аукционната къща отбелязват, че в света са останали само около 250 запазени машини Енигма. 

Моделът, който се предлага, е напълно функционален и всичките му части са налични. Върху металните ротори е гравиран символът на Третия райх. 

Кодиращите устройства били използвани широко от германската армия и нейните тайни служби. Те са разработени през 20-те и 30-те години на миналия век и се считат за истински инженерен и криптографски шедьовър, особено като се има предвид, че технологията им предшества модерните компютърни системи. 

Дори и по днешните стандарти, кодът Енигма е изключително сложен. Възможните теоритични комбинации са около 3x10 на 114 степен. Разгадаването му с помощта на обикновени ръчни изчисления би отнело повече от един човешки живот. 

Затова разбиването на шифъра от британското разузнаване е един от ключовите фактори за победата на съюзническите сили във войната срещу нацистка Германия. Прихващането на германските криптирани съобщения давало възможност на британците и техните съюзници да бъдат винаги “една крачка напред”. 

В основата на работата по разбиването на кода стои т. нар. “екип от Блечли парк”, в който участват изявени учени, работещи директно за британските тайни служби. Екипът се ръководи от професора по математика от университета в Кеймбридж Алън Тюринг. 

Неговата работа е запазена в тайна в продължение на десетилетия. А самата машина Енигма се приема за опасна, дори и след войната. Повечето устройства, които попадат в ръцете на британската армия, са унищожени по заповед на британския премиер Уинстън Чърчил. 

През 2015 г. една от запазените машини Енигма беше продадена на търг за рекордните 365 000 долара. 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!Спонсорирани връзки.Хотел THERMA ECO 5* в Кранево ще ви разведе на световна кулинарна обиколка в 6 тематични вечери
Дата: 24/01, 19:45

Димитър Манолов: Пенсионната реформа е погрешна
Дата: 24/01, 19:421 Коментар

Официално: Руснаците, уличени в шпионаж, имат 48 часа да напуснат България
Дата: 24/01, 19:30

Издъхна майката на две деца от Добрич, която имаше спешна нужда от кръв
Дата: 24/01, 19:25

Антон Каракашев загуби битката с рака
Дата: 24/01, 19:09

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2020 | Пълна версия