Легендарна кодираща машина се продава за 100 000 долара


Дата: 14/12, 03:09

Снимка: Туитър

Запазен екземпляр от преносимите шифровъчни машини Енигма, използвани от германската армия по време на Втората световна война, се продава на търг за 100 000 долара, пише Marketwatch, цитиран от profit.bg

Устройството е част от колекция, включваща разнообразни военни артефакти, която е обявена за продажба от Heritage Auctions. От аукционната къща отбелязват, че в света са останали само около 250 запазени машини Енигма. 

Моделът, който се предлага, е напълно функционален и всичките му части са налични. Върху металните ротори е гравиран символът на Третия райх. 

Кодиращите устройства били използвани широко от германската армия и нейните тайни служби. Те са разработени през 20-те и 30-те години на миналия век и се считат за истински инженерен и криптографски шедьовър, особено като се има предвид, че технологията им предшества модерните компютърни системи. 

Дори и по днешните стандарти, кодът Енигма е изключително сложен. Възможните теоритични комбинации са около 3x10 на 114 степен. Разгадаването му с помощта на обикновени ръчни изчисления би отнело повече от един човешки живот. 

Затова разбиването на шифъра от британското разузнаване е един от ключовите фактори за победата на съюзническите сили във войната срещу нацистка Германия. Прихващането на германските криптирани съобщения давало възможност на британците и техните съюзници да бъдат винаги “една крачка напред”. 

В основата на работата по разбиването на кода стои т. нар. “екип от Блечли парк”, в който участват изявени учени, работещи директно за британските тайни служби. Екипът се ръководи от професора по математика от университета в Кеймбридж Алън Тюринг. 

Неговата работа е запазена в тайна в продължение на десетилетия. А самата машина Енигма се приема за опасна, дори и след войната. Повечето устройства, които попадат в ръцете на британската армия, са унищожени по заповед на британския премиер Уинстън Чърчил. 

През 2015 г. една от запазените машини Енигма беше продадена на търг за рекордните 365 000 долара. Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


"Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!Спонсорирани връзки.МВР не казва нищо за битите на протеста граждани, но алармира за ранени полицаи
Дата: 11/07, 11:33

ОДМВР- Бургас: Взети са мерки, за да се избегне конфликтна ситуация в парк "Росенец"
Дата: 11/07, 11:202 Коментара

Мартин Карбовски: Много е притеснително, че не е ясна съдбата на битите и прибраните от снощи при сблъсъците
Дата: 11/07, 11:121 Коментар

Привърженици на ДПС бранят брега на плажа в Росенец. Не допускат граждани, пристигнали с лодки и корабчета
Дата: 11/07, 11:016 Коментара

Христо Иванов и "Да, България" вече са пред сградата на Община Бургас
Дата: 11/07, 10:52

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2020 | Пълна версия