9 медици влязоха в затвора заради лекарски грешки през последните 4 години


Дата: 16/02, 21:11

Нова тв

 

Девет медици са влезли в затвора през последните четири години. Присъдите им са за лекарски грешки. Това показват данните на адвокати по медицинско право.
Битката с мудното правосъдие е сурова. След 2 години процес в Софийския градски съд сагата за Людмила Велинова, загубила 19-годишната си дъщеря, започва отначало. Причината - отводи в съдебния състав. Деяна Георгиева умира през 2011 г., 42 дни след раждането на сина си вследствие на сепсис.

Деяна си отиде здрава, права. Никакви усложнения, нямаше никакви здравословни проблеми.  Но там вече започва немарливостта, остава се плацента”, разказа майката Людмила Велинова. За смъртта на Деяна след 6-годишно разследване са подсъдими шестима доктори от София. Най-болезнено за майка й е срещата с тях. Разбира се и празнината, която трябва да обясни на внука си.

Няма как да се запълни празният стол на празници, на 8-ми март на кого да подари картичка? Ние спряхме да го водим и на тези тържества. Няма как да го дръпна от площадката, когато майките на останалите деца ги прегръщат, а то отстрани гледа жално. Независимо, че вече е на 8 г., той още говори на снимките, още на празници излиза на терасата, гледа нагоре и й обяснява. Защото там горе на небето, неговата майка е звездичка”, споделя Людмила през сълзи.

Анализите на адвокатите по медицинско право показват, че най-много в съдебната зала влизат хирурзи, гинеколози, зъболекари и анестезиолози.
„Най-честите казуси, които имаме като тенденция, е разширяване обема на операцията, забравяне на чуждо тяло, грешна страна на операцията при чифтни органи”, обясни адвокатът Мария Петрова.

Голям препъникамък обаче пред съдебните казуси се явяват експертизите. Невинаги експертното заключение е обективно, казват юристи.

„Вещите лица изземват понякога функцията и на прокуратурата, и на съда, произнасяйки присъди или оправдавайки някой, без да могат обективно да докажат защо”, каза още Петрова.
Казусът за смъртта на Деяна остава висящ, а надеждата за близките й - че някой ден ще има присъда.

PETEL.BG се дистанцира от самото начало от съобщаването като извънредна новина на броя на починали стари хора в Италия, Испания и други страни с голям процент възрастно население.

Засега няма никакви данни, които да показват, че има някакво увеличение на средната сезонна смъртност в нито една от страните, което да налага тази статистика да се съобщава като извънредна новина. 

Информирайте се от достоверни източници! 

Не се подавайте на манипулации и на вероятни опити на измамници и политици да използват извънредната финансова криза за користни лични цели. 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!Спонсорирани връзки.Важно за работодатели: Real-time PCR и бързи тестове за коронавирус с пакетни цени за фирми и организации
Дата: 10/04, 11:20

Топъл обяд за хора в нужда огранизират „Интерком Груп“ ООД и „Явор“ АД
Дата: 10/04, 11:19

Антоанета Николова: Не, г-н Мутафчийски, в Италия не припадаме, за да ни тестват
Дата: 10/04, 11:13

Мутафчийски: Изненадан съм, но общата смъртност в България е по-ниска от миналата година с 10 %
Дата: 10/04, 11:101 Коментар

От началото на извънредното положение над 72 хил. българи останаха без работа
Дата: 10/04, 11:08

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2020 | Пълна версия