Камен Воденичаров: България не подкрепя родните си творци


Дата: 03/06, 22:21

Редактор: Виолета Николаева

e-mail: violeta_nikolaeva_petel.bg@abv.bg

Депутатите отхвърлиха идеята за квота за българска музика по радиостанциите с цел стабилизиране на сектора, припомни водещият на предаването "Студио Хъ" по телевизия 7/8 Тошко Йорданов. 

По този повод в студиото гостува актьорът Камен Воденичаров: 

Парламентът спря знака на цялата гилдия на хората, които продуцират българска музика, на организация на автори, продуценти, на съюза на българските артисти и музикални дейци, всички големи представители на гилдията поискаха да има квота за българска музика. Сега разпределението между чуждоезична и родна е 82 на 18%. Даде се знак, че България е единствената страна в света, която не проявява солидарност за родните си творци. Млади банди правят музика, никой не ги пуска. 

Радиостанциите и телевизиите казаха на комисията, че това е нарушаване на демокрацията и нарушаване политиката на медиите и комисията каза не. 

Дори българските творци на електронна музика превземат световните сцени. 

Таксата е една и съща за двата вида музика. Тя е определена от продажбата на права и авторите на музика. 

Това граничи с мързел и с липса на креативност. Ако този закон влезе в сила, всяка радиостанция трябва да прегледа плейлистата си и от три песни, една трябва да е българска.

По време на пандемията например излъчваха песента на Емил Димитров "Ако си дал". Това беше най-въртяното парче. Това е солидарност, това е подкрепа. Има радиостанции, които въртят леко лигава музика. 

Когато влезеш в Гърция или Турция пускаш радиостанции и чуваш тяхна музика. Най-трудното е, че когато трява да имаш културна политика, трябва да вземеш решение, а не да се криеш и да бягаш. Българската култура трябва да е на световно ниво, а тя е на световно ниво, когато имаш родна продукция", обобщи Воденичаров.


 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Служебният енергиен министър е в Турция, предоговаря споразумението с "Боташ"
Дата: 27/04, 07:47

Почина момиченцето, извадено от утробата на убитата му майка в Газа
Дата: 27/04, 07:33

Разград с богата културна програма през май: Великденски заек на Велики четвъртък, Чакърдъкова в Деня на буквите, а абитуриентите – по червена пътека
Дата: 27/04, 07:30

Предимно слънчево в събота
Дата: 27/04, 07:21

Лазаровден е
Дата: 27/04, 07:11

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия