Румен Петков: Предложението на ВМРО за 24 май граничи с предателство


Дата: 04/06, 20:42

Снимка Булфото

Предложението на ВМРО за законодателна промяна, която да определи 24 май като ден на българската просвета, писменост и култура, а не на славянската, граничи с предателство на една от най-големите гордости на българската култура и наука. Това заяви пред медиите в Стара Загора председателят на АБВ Румен Петков. Той е категоричен, че въпросната идея е нещо, което трябва да бъде отхвърлено по напълно категоричен начин. Затова АБВ ще поиска срещи с представители на политическите партии и държавните институции, за да аргументира позицията си, пишат от партийния пресцентър, предаде fakti.bg.

„Ние, които сме дали писменост, разпростряна от Тихия океан до Монголия, да се отречем и да локализираме невероятното постижение, признато от папа Йоан II и редица държавници, е безумие. Химнът на Стоян Михайловски и Панайот Пипков е преведен на 12 езика. 24 май се чества от 1851 година като ден на славянската писменост и българската просвета. Дядо Вазов каза „..и ний сме дали нещо на светът – на вси словене книга да четат..““.

Румен Петков бе в Стара Загора, където, заедно с областния председател на партията проф. Михни Люцканов, дариха на Регионалната библиотека в града юбилейната монета, издадена по случай 125 години от рождението на поета Гео Милев. Тя е в тираж 3000, номинал от 2 лева. Библиотеката, в лицето на директора ѝ Надежда Груева получи копие от Патриотичния календар, идея и издание на АБВ.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Моят Ленард Коен - Концерт-трибют за легендарния музикант от авангарда на XX век
Дата: 26/04, 10:52

"Труд": КАТ-аджии мамят шофьорите с двойни глоби на пътя
Дата: 26/04, 10:52

Виктор Николаев изгуби ума и дума от значката на госта в студиото на Нова тв
Дата: 26/04, 10:46

Моделът Нора Шопова: Отказах да се целувам със световноизвестен рапър в клип
Дата: 26/04, 10:43

Хазартният бизнес скочи срещу готвената забрана за реклама в България
Дата: 26/04, 10:38

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия