Доклад: Вирусът "Глад" заплашва да убие повече хора, отколкото COVID-19


Дата: 09/07, 21:34

Снимка: Pexels

12 хиляди души на ден, до края на годината, са потенциални жертви на глада - резултат от COVID-кризата. Това е повече от онези, които заразата би убила пряко.

Данните са на международната благотворителна организация "Оксфам, цитирани от БНТ. Неин доклад предупреждава, че ако няма адекватно финансиране - в световен мащаб 121 милиона души ще се изправят на ръба на физическото оцеляване заради липсата на храна.

COVID-19 е последното препятствие, с което трябва да се борят милиони хора по света, вече засегнати от военни конфликти, климатични промени, неравенство, от неработеща хранителна система, довела до бедност милиони производители на храни и заетите хранително-вкусовата промишленост. Това се казва в доклад на Оксфам, наречен "Вирусът "Глад".

Борбата с коронавирусната инфекция задълбочава сериозно проблема с изхранването, и то в определени места. До края на годината, застрашените от това да нямат храна на масата си са над 120 милиона души по света. И това ще бъде пряк резултат от социалния и икономически срив, причинен от пандемията. Освен за епицентър на пандемията, вече ще заговорим и за епицентър на глада - най-вече държави със среден доход и сравнително слаби здравни системи - като Индия, Бразилия, или раздирани от военен конфликт - Йемен.

Мухсин Сидикьой - дирекотр направление "Йемен":В момента около 20 милиона души в Йемен са гладни, 7,4 милиона са деца под пет години. Близо 10 милиона души, което е една трета от цялото население, е на крачка от глада.

В същото време, посочва докладът на "Оксфам", осем от най-големите компании за производство на храни и напитки от началото на годината са изплатили дивиденти на стойност повече от 18 милиарда долара. Това е 10 пъти повече отколкото ООН поиска в стратегията си за справяне с COVID-19 и за борбата с глада. Освен овладяване на епидемията, правителствата по света трябва да обединят усилията си за изграждане на по-честна, здрава и устойчива хранителна система, препоръчва докладът.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Кадиев опита да присвои предаването на Сърчаджиева, но тя го отряза
Дата: 26/04, 21:20

Изпреварващо решение за спестяванията от Алианц Банк
Дата: 26/04, 21:20

Надзорният съвет на НОИ е подновен
Дата: 26/04, 21:09

Варненският кмет покани и общинските съветници да излязат утре да почистят града
Дата: 26/04, 20:49

Разград с богата културна програма през май: Великденски заек на Велики четвъртък, Чакърдъкова в Деня на буквите, а абитуриентите – по червена пътека
Дата: 26/04, 20:40

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия