След избора на проф. Клисарова в ръководството на ОбС- Варна: Съветниците на БСП вече не са на БСП


Дата: 14/07, 14:15

Автор Веселин Златков

Проф. Анелия Клисарова, дългогодишен общински съветник от БСП, бивш кандидат-кмет, министър на образованието в правителството на Пламен Орешарски, направи най-неадекватния и необясним политически ход в последно време в местната политика на Варна. Тя прие да стане зам.-председател на Общинския съвет в морския град, с което грубо наруши декларираната както на местно, така и на национално ниво политика на социалистите за пълно разграничаване от ГЕРБ.

За да нарушиш такова важно и категорично политическо решение на партията, която представляваш във властта, вероятно трябва да си силно мотивиран. Каква точно е мотивацията на проф. Клисарова? Можем само да гадаем. По-интересното е, че същата явно е обхванала и цялата група съветници на БСП, с изключение на Димитър Чутурков – зам.-председател на Градския съвет на партията и председател на общинската комисия по култура. На практика цялата група в общинския съвет, с изключение на него, тръгва директно срещу политическите решения на партията си. Така съветниците на БСП очевидно се разграничават от БСП. Кой печели? Разбира се – ГЕРБ и съюзниците им във Варна.

Чутурков беше до лидера на варненските социалисти Борислав Гуцанов на последната важна пресконференция на организацията, на която беше ясно обявено: БСП няма да излъчи свой представител в ръководството на съвета, доминиран от ГЕРБ, отказва също нейни членове да влязат в бордовете на общинските фирми.

В момента, в който и след призива на Корнелия Нинова, социалистите протестират по улиците и площадите, включително и във Варна, проф. Клисарова предпочита да стане част от т.нар. председателски съвет на местния парламент. За тези, които не знаят - това е органът, който решава какво да се гледа на общинските сесии и кои въпроси изобщо да не влизат в дневния ред. Както е ясно вече на варненци, това е един от лостовете, с които ГЕРБ контролират работата на най-важния орган в общината. Или казано по-просто, „съветът на старейшините”, от който проф. Клисарова вече е част, е тази структура, която превръща общинският съвет от място за дебати и вземане на важни решения в политическо блато, в което покорни и безименни „бройки” правят законно всичко, което си науми кметът Иван Портних.

Ако се чудите как така проф. Клисарова и останалите общински съветници от групата ѝ решиха, че е по-добре да изберат да са с ГЕРБ, а не с БСП, от която са избрани, важно е да отбележим един факт. Всъщност, преди последните местни избори не те бяха избраните да представляват варненските социалисти в съвета. Те бяха наредени, не избрани. Организациите по райони излъчиха други хора, но тогавашните неразбирателства между централното и местното ръководство дадоха шанса тези хора да представляват БСП в Общински съвет – Варна. Шанс, който очевидно е пропилян. Защото явно проф. Клисарова и групата ѝ предстваляват очевидно самите себе си, не БСП.

 

 Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/advertising-rates.html .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!Спонсорирани връзки.Румен Томов отговори на ГЕРБ: Общината е на всички граждани, омръзна ми от хората, съсипали Благоевград
Дата: 12/08, 12:26

Лудогорец привлече испанеца Марин
Дата: 12/08, 12:22

Джордж Сорос: Срещата в ЕС за пакета за възстановяване беше некадърен провал
Дата: 12/08, 12:18

16-годишна българка от ромски произход стана ученичка номер 1 на 2020 в Нидерландия
Дата: 12/08, 12:13

МВР: Жена се опита да нахлуе в сградата на Президентството
Дата: 12/08, 12:05

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2020 | Пълна версия