Херо Мустафа: Важно е да пазим медиите от натиск, защото те защитават обществения интерес


Дата: 29/10, 15:36

снимка Булфото

Важно е медиите да се пазят от натиск, защото именно те защитават обществения интерес. Това заяви посланика на САЩ в България Херо Мустафа, която участва вНационална онлайн конференция, организирана от Коалиция за медийна грамотност и Фондация за свободата „Фридрих Науман“ в партньорство с Министерството на образованието и Министерството на културата, предаде "Свободна Европа"

Медийната грамотност е съвкупност от умения за боравене с информация в дигиталния свят, разпознаване на фалшивите новини и възможността за различаване на фактите от мненията.

Според посланика на САЩ в България Херо Мустафа, която също участва в събитието, независимите медии играят важна роля в неформалното образование на хората. По думите ѝ един от проблемите в тази посока е концентрацията на медийна собственост “в ръцете на неколцина силни личности”.

“Важно е да пазим медиите от външен натиск. Това трябва да залегне в закона и всеки опит да се урони тази независимост или да се концентрират медиите в ръцете на неколцина силни личности отваря вратата за последващо отслабване на тези важни пазители на обществения интерес“, каза Херо Мустафа.

Според нея свободните медии са важни за хората, защото им помагат да разпознават дезинформацията, както и да да различават достоверните източници от съмнителните.

В класацията по медийна свобода на „Репортери без граници“ България е на 111 място от общо 180 държави. През последните години редица авторитетни журналисти бяха отстранени от ефир.

„Корупцията и съглашателството между медиите, политиците и олигарсите са разпространени в България“, пишеше в последния доклад на „Репортери без граници“ . Като въплъщение на тази ситуация е посочен депутатът и бизнесмен Делян Пеевски, който притежава няколко печатни издания и контролира сайтове, телевизии, както и разпространението на печатните издания.

"Важно е да си задаваме въпроси: кой притежава дадено издание, кой е авторът на дадена публикация”, каза посланик Мустафа. "През последната година не успяхме да постигнем голям напредък по темата с независимостта на медиите. Не ги защитихме достатъчно, а те са основополагащи за една демокрация", каза тя и допълни, че според нея базовата медийна грамотност и критичното мислене трябва да бъдат преподавани в училище от ранна детска възраст.

По данни на Националния статистичекси институт от 2019 г. повече от 75% от домакинствата в Бълагрия имат достъп до инетрнет. “Без базови умения как да боравиш с тази информация, е все едно да плаваш с лодка, която не знаеш как да управляваш”, каза Кристина Христова, председател на Коалиция за медийна грамотност.Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!Спонсорирани връзки.10 бона глоба за нарушаване на карантината в Лондон
Дата: 26/11, 02:56

Нона Йотова: Увеличението от 10 процента е крайно недостатъчно
Дата: 26/11, 02:17

Строги мерки до 20 декември и в Германия
Дата: 26/11, 01:43

На 26 ноември имен ден празнуват
Дата: 26/11, 01:10

Единната информационна система: 141 починали и 3712 заразени с ковид за последните 24 часа
Дата: 26/11, 00:50

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2020 | Пълна версия