Профилът на Доналд Тръмп бе окончателно отрязан от Facebook


Дата: 05/05, 16:45

Кадър: БНТ

Профилът на Доналд Тръмп бе окончателно отрязан от Facebook. Надзорният съвет на социалната мрежа реши днес да потвърди блокирането му.

Това е монументално развитие, което се случва, след като бившият президент на САЩ беше изхвърлен за неопределено време от Facebook, Twitter и други социални мрежи след взелата жертви обсада на Капитолия на 6 януари, за подстрекаването на която той беше обвинен.

Съгласно правилата на надзорния съвет, Facebook разполага със седем дни, за да изпълни задължителното решение на съвета по въпросното съдържание. Решението на надзорния съвет не може да бъде отменено от служители, включително изпълнителният директор на Facebook Марк Зукърбърг.

Facebook за първи път отнесе решението си за профила на Тръмп до своя надзорен съвет в края на януари. След това съветът покани обществеността да публикува коментари преди решението си, както направи за всички случаи, които е разгледал до момента.

От хилядите публични коментари, които бордът казва, че е получил, един от тези коментиращи е бил самият Тръмп, според Channel 4 News. Тръмп е бил откровен критик на надзорния съвет и е призовал самия Зукърбърг да протестира срещу един от членовете му, който свидетелства срещу него при първия импийчмънт през 2019 г.

Facebook стартира надзорния съвет в края на 2020 г. в опит да отдели повече внимание и ресурси на решенията си за модериране на съдържанието. Въпреки че Facebook казва, че бордът, наречен "Върховният съд" на Facebook, е независим, компанията има окончателна преценка при вземането на решение дали всяко решение ще се прилага само за конкретната публикация или ще служи като прецедент за вземане на решения за подобно съдържание .

Надзорният орган на Facebook вече е прегледал няколко случая от създаването му през октомври и е отменил решението на компанията в пет от шест случая до момента. Това е първото му решение, свързано с бившия президент.

Тръмп от своя страна заяви, че планира да пусне собствена платформа за социални медии.

Освен това той наскоро стартира блог, наречен "От бюрото на Доналд Дж. Тръмп", където публикува изявления и видеоклипове, които потребителите след това могат да споделят в социалните медийни платформи.

"Тази система позволява на Тръмп да комуникира със своите последователи", каза източник, запознат с блога, пред Fox News.

Въпреки това съюзниците на Тръмп лично вярват, че Facebook е от съществено значение за това дали той ще се кандидатира отново през 2024 г.

"Връщането на този акаунт е от съществено значение само за бъдещата му политическа жизнеспособност", каза анонимен източник, близък до Тръмп, пред Axios. "Това също би било отмяна на несправедлив акт от страна на социална медийна компания, която взе ad hoc решение за деплатформиране на седнал президент."



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



На днешния ден рожден ден има Наско Сираков
Дата: 26/04, 03:00

За първи път в Европа А1 демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция
Дата: 26/04, 02:40

Нов проект! Комплекс от 4 къщи в м-ст Траката във Варна
Дата: 26/04, 02:40

Манчестър Сити с важна крачка към титлата
Дата: 26/04, 02:30

Гръцките хотелиери са недоволни от високите данъци
Дата: 26/04, 01:57

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия