ЕЦБ може да намали лихвите повече от три пъти


Дата: 16/04, 07:43

Снимка: Pexels

Европейската централна банка може да намали лихвените проценти повече от три пъти тази година и спадът не трябва да бъде блокиран, ако Федералният резерв на САЩ отложи собствените си лихвени съкращения. Това заяви управителят на Литовската централна банка Гедиминас Шимкус, цитиран от „Ройтерс”, пише "Нова телевизия".

Шимкус също така каза, че банката може да намали депозитната си лихва от текущото рекордно ниво от 4% през юни и след това на заседанието през юли.

Миналата седмица ЕЦБ за пръв път даде индикации за възможно сваляне на лихвените проценти за юни, но президентът на централната банка Кристин Лагард коментира, че банката не сигнализира за нищо повече от това, имайки предвид несигурността както за икономическия растеж, така и за инфлацията.

Пазарните оценки са за само три намаления тази година, тъй като очакванията за по-агресивна подобна политика спаднаха през последните седмици. Причината - изненадващо високата инфлация в САЩ през март накара финансовите пазари да прогнозират, че Фед ще започне да понижава нивото на федералната фондова лихва през септември, а не още през юни.

Шимкус омаловажи влиянието на решенията на Фед, твърдейки, че ЕЦБ ще взема независими решения и единственият проблем е как различната траектория на лихвените проценти влияе върху реалната икономика. Според него е малко вероятно икономически изненади да отменят плановете за намаляване на лихвените проценти през юни, но неочаквана ескалация на глобалното политическо напрежение може да повлияе на плановете на ЕЦБ.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Симон Милков сезира институции заради „Историческия парк“ край Варна, Ивелин Михайлов готви отговор утре
Дата: 29/04, 19:591 Коментар

Рядко природно явление е причина за силната градушка в Южна България
Дата: 29/04, 19:49

Хороскоп за 30 април вторник: Да не вдига телефона никой зодия
Дата: 29/04, 19:30

АП: Путин вероятно не е поръчал убийството на Навални
Дата: 29/04, 19:25

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution
Дата: 29/04, 19:20

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия