Български синоптик: Канализацията в Дубай е сбъркана


Дата: 18/04, 11:38

Кадър ФБ

Дубай потъна под вода, десетки наши сънародници са блокирани там. У нас от рекордните 30 градуса температурите паднаха двойно.

"След като тези вихри, които донесоха интензивни дъждове в този район, преминаха, вече тези валежи ще бъдат история. Може да се направи един извод, че канализациите не са правилно направени. Канализациите в големите градове и мегаполисите трябва да се съобразяват с валежи между 70 и 100 години назад, някъде около 3 климатични периоди", каза синоптикът Петър Янков в студиото на "България сутрин".

Той поясни, че всеки климатичен период е с продължителност около 30 години.

"Канализациите трябва да бъдат съобразени с максималните валежи в такъв период. Няма човешки фактор в тези явления. При такива опити за "засяване на облаци", разбира се, при подходящи метеорологични условия, съм участвал през 1986 година. Правят се такива опити, но засега опитите са на средно ниво, да не кажа плачевно. Такива опити в ЕС прави Франция, другите страни са с по-малко бюджети и правят по-малко опити", допълни Янков за Bulgaria ON AIR.

Такива климатични явления в ОАЕ се случват средно на 70 години.

"Подобни наводнения има и в Западна Европа. В София при Орлов мост, ако има валежи над 10 литра на квадратен метър, 100% Орлов мост ще бъде затворен. Тези проблеми си съществуват в големите градове и са следствие от голямото застрояване и изоставянето в построяването на канализации", категоричен е синоптикът.

По думите му днес температурите в София ще достигнат 10 градуса.

"В петък и събота температурите ще се задържат около 13°-14°, но в неделя ще се понижат. На Балканите от северозапад бързо се пренасяше хладен въздух, той в момента отминава и постепенно ще се затопля. В събота и неделя ще ни обхване нова вълна, която ще е в северните и централните части от Балканския полуостров. В населените места температурите ще са между 10 и 15 градуса", разясни Петър Янков.

В неделя София ще бъде най-хладната балканска столица - максимална температура от 10°.

"Ще има и валежи от дъжд, по-интензивни ще са в западните райони, но по планините дъждът ще преминава в сняг. От понеделник започва тридневен период на по-стабилно време и постепенно повишение на температурите, те ще са между 15 и 20 градуса в населените места. В сряда и четвъртък започват валежи, като в четвъртък ще са по-интензивни в южните райони. Там условия и за по-силни гръмотевични бури", добави Янков.

 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Транспортна стачка парализира Гърция на 1 май
Дата: 01/05, 01:03

Лудогорец вади умопомрачителна сума за аржентински талант
Дата: 01/05, 00:50

Пожарникари проверяват храмове и църкви в страната преди Великден
Дата: 01/05, 00:32

Байерн Мюнхен и Реал Мадрид завършиха наравно в първи мач от полуфиналите на Шампионската лига
Дата: 01/05, 00:07

Страхотна къща с панорамна гледка към гр. Варна
Дата: 30/04, 23:50

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия