Здравният министър с важна информация за болните от коклюш


Дата: 23/04, 16:10

Снимка Pixabay

Здравната комисия към парламента заседава във връзка с разпространението на случаите на коклюш в страната. На изслушване при депутатите са министърът на здравеопазването, главният държавен здравен инспектор, изпълнителният директор на Изпълнителна агенция "Медицински надзор" и директорът на Националния център по заразни и паразитни болести, предава varna24.bg. 

От Министерството на здравеопазването са изпратили писма в началото на април до РЗИ и БЛС, с които посочват, че всички общопрактикуващи лекари трябва да направят преглед на имунизационния статус на децата в техните листи от пациентския списък, подлежащи на имунизация и реимунизация, а ако бъдат констатирани пропуски, те да бъдат отстранени, съобщи здравният министър Галя Кондева. 

"В момента всеки болен от коклюш трябва да подлежи на самоизолация и лечение у дома, като не повече от 30 дни, като неимунизираните и неболедувалите контактни лица се поставят под медицинско наблюдение до 14 дни", обясни Галя Кондова. 

Освен това, Здравното министерство е осигурило тестове за диагностика. Такива вече има осигурени в Столично РЗИ. Въведени и са критерии на кого и при какви случаи да се прави диагностиката. 

"Осигурени са допълните средства за закупуване на лаборатнорния диагностикум и за следващия месец. Работим в посока да създадем условия за извършване на диагностиката и във Варна, Стара Загора, Плевен и Пловдив чрез районните здравни инспекции", каза министърът на Здравеопазването.

Кондева каза още, че при поява на коклюш в детските градини или училищата децата се поставят под медицинско наблюдение за 14 дни. Засегнатите групи или класове се поставят под карантина. 

По отношение на разпространението на заболяването в станите тя каза, че най-голямо е естествено разпространение в Софийска област, където случаите са 214. В 11 области пък до този момент нямаме докладвани случаи.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Масов бой между тийнейджъри в Габрово
Дата: 04/05, 00:50

Грозни сцени след мач от Евролигата в Турция
Дата: 04/05, 00:36

4 май: Световен ден на „Междузвездни войни“
Дата: 04/05, 00:12

Пламен Гетов: Жика, знам, че гледаш Спартак от небето
Дата: 04/05, 00:01

На Велика събота се пекат козунаци и се боядисват яйца
Дата: 04/05, 00:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия