„Средна европейска класа“ напуска ПП-ДБ


Дата: 23/04, 19:09

Снимка Булфото, архив

Константин Бачийски Политическа партия (ПП) „Средна европейска класа“ (СЕК) напуска коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ). Това се посочва в позиция, публикувана на официалната интернет страница на партията.  От партията пишат в позицията, че „с пълна отговорност към всички избиратели и граждани, както и към бъдещето на страната“ са взели решение да не приемат поканата за продължаване на участието си в текущия коалиционния формат за предстоящите избори и да напуснат коалицията с „Продължаваме промяната -Демократична България“, пише vevesti.bg.

От СЕК допълват, че решенията им за подкрепата при създаването на „Продължаваме Промяната“ през 2021 г. и за участието в коалицията (ПП-ДБ) са били обосновани от убеждението, че е важно да работят за постигане на реформи и промени, които са от съществено значение за бъдещето на България и които да бъдат в „противовес на досегашния порочен модел на ГЕРБ и ДПС“.  Според „Средна европейска класа“ решението на ПП-ДБ „да обедини усилия с ГЕРБ и ДПС“ е доказало, че по този начин не могат да се противопоставят на „техния порочен модел“. „Считаме, че нашите ценности не могат да бъдат променяни и съвместната работа с този състав на ГЕРБ и ДПС за нас е невъзможна. Затова ние не можем да останем част от съюз, който допуска да се работи с корумпирани представители на политическите партии от ГЕРБ и ДПС, които служат единствено на бизнес кръговете, вместо да служат на народа и обществото“, заявяват от СЕК.  От партията информират за предстоящо заседание на СЕК, на което следва да се вземе решение относно участието на партията в предстоящите предсрочни парламентарни избори и изборите за Европейски парламент.

Пред БТА Константин Бачийски, народен представител от парламентарната група „Продължаваме промяната – Демократична България“ и част от Изпълнителния съвет на СЕК, коментира проведеното снощи заседание на съвета, на което е било взето решението днес от СЕК да не подпишат коалиционното споразумение с ПП-ДБ.  Дотук от коалицията ПП-ДБ излязоха „Зелените“, които бяха част от коалицията „Демократична България“ и ние които бяхме част от коалицията „Продължаваме промяната“. Ние бяхме една от партиите, които участвахме в създаването на коалицията през 2021 г. точно като алтернатива на управлението на ГЕРБ и ДПС, добави Бачийски.  „Аз не гласувах за състава на кабинета „Денков“ именно заради влиянието на ГЕРБ и ДПС в него. През последните три парламентарни избори ние говорихме, че ще бъдем алтернатива на този порочен модел“, коментира депутатът. Не гласувах и доста други спорни за мен решения, които увеличават влиянието на ГЕРБ и ДПС в обществения живот на България, включително и не подкрепих решението Десислава Атанасова да стане конституционен съдия, каза още той.  Едно е да си взаимодействаш с ГЕРБ и ДПС на ниво законопроекти и решения, съвсем различно е да поставяш техни лица в кабинета. Слагането на хора, които са зависими от тези партии, е неприемливо за нас, заяви Константин Бачийски.  По думите му е по-честно и справедливо за избирателите на СЕК да заявят позицията си предварително, преди изборите за национален и европейски парламент.

Бачийски съобщи, че тази вечер Изпълнителният съвет на СЕК отново ще заседава, за да вземат решение дали ще участват в друга коалиция или да пропуснат тези избори. Имаме покана от няколко коалиции, добави Бачийски.  Решението за създаване на кабинет с участието на представители, излъчени от ГЕРБ и с подкрепата на ДПС, разочарова голяма част от привържениците, които бяха гласували за ПП-ДБ, точно за това да бъдат алтернатива на това порочно управление, коментира още депутатът.  По време на преговорите за ротацията от „Средна европейска класа“ обявиха, че не подкрепят правителство с мандат на ГЕРБ-СДС.  Лидерите на коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) – Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов и Атанас Атанасов подписаха споразумение за общо участие на предсрочните избори за народни представители и вотът за членове на Европейския парламент от България на 9 юни 2024 г. Това съобщиха от пресцентъра на „Продължаваме промяната” (ПП).  „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ се явяват заедно на избори за трети пореден път. Коалицията се доказа като устойчив формат, който обединява гласовете на цялата демократична общност, добавиха от ПП.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



ВМА: Белете не само черупката на боядисаните яйца
Дата: 03/05, 20:44

Силен вятър спря самолет с близо 100 българи към Санторини
Дата: 03/05, 20:30

Торнадо беше наблюдавано близо до Родопите
Дата: 03/05, 20:15

Отец Сарян: Няма по-голямо спасение за човека от това да положи душата си от своя ближен
Дата: 03/05, 20:08

Трупа дебел сняг на Боровец и на Витоша
Дата: 03/05, 20:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия