Ето кой и къде може да получи безплатен тест за коклюш


Дата: 25/04, 07:39

Снимка Pixabay

Пик на заразените с коклюш в края на май прогнозира служебният здравен министър. Галя Кондева заяви, че за момента няма основание за обявяване на епидемия в страната.

Потвърдените случаи до момента са около 400. В 11 области все още няма доказан коклюш. Безплатни тестове за момента се правят единствено в Националния център по заразни и паразитни болести и столичната здравна инспекция, а частни лаборатории сигнализират, че има недостиг на тестове.

В началото на април 11-годишният син на Диляна се върнал от екскурзия с нетипична кашлица. Педиатърът го прегледал и предписал терапия, но два дни по-късно ефект нямало. При повторния преглед лекарят назначил тест за коклюш, пише БНТ.

"Бях уверена, че след като е имузиран дори и да е това ще протече по-лесно. Изследването ми беше около 90 лева, но нямах друг избор, защото за мен беше важно да го изключим или приемем че е това", заяви Диляна Христова.

Тестът се оказал положителен. И след карантината и терапията с антибиотици детето продължава да кашля.

"Някак си все едно като някакъв тътен, който излиза от трахеята. Тя не става влажна. Тя и до ден днешен не е станала. Честотата на тези кашлични рефлекси са изключително рядко и ме успокояват, че до някакъв период във времето съвсем ще отшумят и ще спре изведнъж", допълни Диляна Христова.

Безплатни тестове за коклюш на деца до 5 години за момента се правят само в столичната здравна инспекция и в центъра по заразни и паразитни болести при определени условия.

"Трябва да е по преценка на лекар - инфекционист или в болницата лекуващият лекар да мине през РЗИ и РЗИ да ни донесе пробите", добави Виктория Лефтерова, завеждащ отдел "Микробиология" в Националния център по заразни и паразитни болести.

"Този механизъм още не съм го пробвала -лично на ен ми се струва доста тромав", поясни д-р Деница Даскалова, общопрактикуващ лекар.

Безплатните тестове в Центъра по заразни и паразитни болести са около 200. До момента са изразходвани около 30 от тях. Лекари се надяват, че както при епидемията от ковид ще могат да издават направления за тестове за коклюш.

Изолация и домашно лечение - какви са правилата за болните от коклюш?

"Повече разпитване, има си показания. Ако е до 5 години, неимунзирано, ако има клинична картина за коклюш, тогава ще се изпрати", коментира д-р Гинка Даскалова, педиатър от Русе.

"Попадайки пациента при нас ние да имаме възможност да го изпратим в най-близката до него лаборатория, където тестът да му бъде финансиран. И най-удобният за мен механизъм е, ако се включи НЗОК", каза още д-р Деница Даскалова.

Здравните власти обаче за момента не предвиждат това да се случи.

"В много от случаите, ако лекарят прецени или няма достатъчно данни, а родителят желае все пак да изследва детето си, за да е спокоен - частните лаборатории, доколкото ми е известно, работят доста добре. Могат да направят диагностиката срещу заплащане", заяви д-р Галя Кондева, служебен министър на здравеопазването.

"Според мен трябва държавата да поеме тестовете. Цената - 100 лева, не знам дали хората могат да си го позволят", допълни Найден Иванов.

А частните лаборатории имат затруднения при снабдяването с тестове за коклюш.

"Надявам се в рамките на с;следващата седмица да бъдат преодолени. Повечето от компаниите доставчици са приели присърце задачата спешно да осигурят тестове", каза още д-р Недялко Калъчев. директор на лаборатория.

От Центъра по заразни и паразитни болести обясняват, че за да е точен резултатът от теста за коклюш се прави сутрин без пациентът да е закусвал или да е пил вода.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Реал (Мадрид) е шампион на Испания по футбол
Дата: 04/05, 22:17

Благодатният огън тръгна към църквите в страната от синодалния параклис
Дата: 04/05, 22:07

БАБХ затвори фирмата, произвела козунак с батерия
Дата: 04/05, 21:51

Верстапен спечели спринта в Маями
Дата: 04/05, 21:40

Жертвите на наводненията и свлачищата в Южна Бразилия станаха 56
Дата: 04/05, 21:201 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия