България ще излъчи общо 17 депутати в Европейския парламент


Дата: 09/05, 13:15

Снимка Pixabay

Партиите и коалициите в България утвърдиха листите си за предстоящите избори за Европейски парламент на 9 юни. Кандидатите им са предимно познати лица – досегашни евродепутати или техни кадри в националната политика.

Най-силно представената партия в българския парламент в момента ГЕРБ излъчи за водач сваления от поста председател на парламента и бивш транспортен министър Росен Желязков. Той е и сред кандидатите за депутат в националния парламент. Изненада бе отсъствието от листата на бившия еврокомисар и за кратко външен министър Мария Габриел. Така след Желязков сега се нареждат настоящите евродепутати Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Емил Радев и Ева Майдел. На следващо място е нареден кадърът на СДС Илия Лазаров, следван от евродепутата Асил Адемов, пише economic.bg.

„Продължаваме промяната – Демократична България“ излъчиха за водач на евролистата си бившият председател на парламента Никола Минчев, който не е кандидат за националните избори. На второ място е нареден Стефан Тафров от „Демократична България“. На трето и четвърто са депутатите от „Продължаваме промяната“ Даниел Лорер и Деница Симеонова, които са и кандидати за депутати в българския парламент. Настоящият евродепутат Радан Кънев е пети, а Христо Петров – шести. Той е и водач в т. нар. лидерски район в София – 25 МИР. В топ 10 влизат и настоящите депутати Искрен Митев и Настимир Ананиев, както и Алина Добрева.

БСП излъчи за водач на евролистата Кристиан Вигенин, следван от бившия вицепремиер в правителството на Жан Виденов Румен Гечев. Настоящият евродепутат Цветелина Пенкова е поставена трета.

За водач на своята евролиста ДПС избраха Джевдет Чакъров, който е кандидат и в националните избори. На второ и трето място са настоящите евродепутати Илхан Кючук и Искра Михайлова. Четвърти е Танер Кабилов от младежката част на ДПС, а пети – Елена Йончева, която и в момента е евродепутат, но от БСП.

Водач на евролистата на „Възраждане“ е настоящият депутат в българския парламент Станислав Стоянов, следван от журналиста от БНР Петър Волгин. На трето място е поставена Рада Лайкова, председател на структурата на „Възраждане“ Берлин. На четвърто място е поставен настоящият депутат в Народното събрание Даниел Проданов, а на пето – неуспелият за кмет на Добрич Георги Джендов.

„Има такъв народ“ залагат предимно на настоящите си депутати в българския парламент, които до голяма степен присъстват и в двете листи. Водач е Ивайло Вълчев, следван от Андрей Чорбанов, Димитър Гърдев, Александър Александров, Павела Митова и Силви Петров.

От отцепилото се от ПП-ДБ „Зелено движение“ водач е бившият екологичен министър Борислав Сандов, а от листата са още Даниела Божинова и Александър Дунчев. Водач на новата формация „Солидарна България“ е Ваня Григорова, а на „Левицата“ – Валери Жаблянов. Водач на „Български възход“ на бившия премиер Стефан Янев е бившия икономически министър Даниела Везиева.

Сред водачите на евролисти са още Васил Божков с „Център“, бившият прокурор Иван Гешев с „Граждански блок“, бившият депутат от „Има такъв народ“ и „Продължаваме промяната“ Радостин Василев. Водач на „Синя България“ пък е Цвета Кирилова, основател на Сдружение „Азбукари“ и бивш кандидат за президент.

Като независим се кандидатира Кузман Илиев. През годините той бе част от няколко листи на ВМРО.

Характерно за преференциалното гласуване на европейския вот е, че челните позиции в листата могат да бъдат разместени, ако някой от кандидатите получи над 5% от гласувалите за съответната формация. Другата особеност е, че за разлика от парламентарните и местните избори, където водачът на листата получава и гласовете без преференциален вот, при изборите за европарламент това не е така, което означава, че и водачът може да бъде изместен.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Синдикат "Висше образование и наука": Протест няма да има - ето до кога
Дата: 20/05, 12:56

Жителите на тази страна мечтаят за работа в България, пътуват хиляди километри за виза
Дата: 20/05, 12:53

Нов газов проект до български води, Грийнпийс видя опасност от замърсяване
Дата: 20/05, 12:48

Входът на Варна от АМ „Хемус“ ще бъде затворен наесен заради големия ВиК проект
Дата: 20/05, 12:45

Министърът на вътрешните работи на Русия: Кастрофален недостиг на полицаи, не можем да печатаме пари за заплати
Дата: 20/05, 12:42

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия