Радев: България ще засили връзките си с българската общност в Косово


Дата: 09/05, 21:53

снимка Булфото

За България е важно да засили контактите с българската общност в Косово, заяви държавният глава Румен Радев, който прие в президентската институция днес представители на Дружеството за развитие и интеграция на българската общност в Република Косово „Дрибок“. Президентът подчерта решимостта на страната ни да продължи да разширява икономическия, образователен и културен обмен с Косово, което ще има и позитивен ефект за сънародниците ни там. През 2023 г. 40 наши сънародници от Косово са се дипломирали успешно в български висши учебни заведения, подчерта президентът Радев и открои възможността за последващо насърчаване на българите от Косово да получават своето висше образование в български университети.

Представителите на българската общност поставиха редица въпроси за възможността за увеличаване на инвестициите от България в Косово, включително в районите, в които живеят етнически българи, за изучаването на български език и за улесняване на достъпа до българско гражданство. Според тях в Косово има отлични възможности за развитие на туризма и земеделието и тези възможности могат да бъдат използвани от представителите на българския бизнес. Обсъдени бяха също така процесът на преброяване на населението, който протича в момента в Косово, както и предизвикателствата пред малките и трудно достъпни населени места, в които преимуществено живеят нашите сънародници в тази страна, предаде БТА.     



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



24-годишен руснак бе осъден на 25 години затвор заради опит за палеж на център за набиране на войници
Дата: 20/05, 11:23

Националният таксиметров синдикат започва безсрочен протест от днес
Дата: 20/05, 11:19

Стоичков платил огромна сума за българската телевизия
Дата: 20/05, 11:19

13-годишна роди бебе на училищна екскурзия
Дата: 20/05, 11:10

Лекарите с първи думи за 5-годишното дете в Благоевград
Дата: 20/05, 11:07

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия