ДАЗД: Призоваваме да не се допуска въвличането на деца в предизборната кампания


Дата: 10/05, 10:28

Снимка Pixabay

По време на публични събития се разгласяват лични истории и данни на деца, което създава предпоставки за нарушаване на личната неприкосновеност на детето, припомниха от агенцията.

Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) се обръща към всички участници в предизборната кампания за вота "две в едно" на 9 юни и към цялото общество с призив децата да не бъдат въвличани в политическа агитация. "Безспорна е първостепенната отговорност на родителите за отглеждането и развитието на детето и висшите му интереси са тяхна основна грижа, но задължението да не се допуска въвличането на деца в политически дейности в хода на предизборната кампания, които са неприсъщи за тях, е споделена", напомнят от институцията.

"Обръщаме внимание, че в Закона за закрила на детето е посочено, че всяко дете има право на закрила срещу въвличане в дейности, неблагоприятни за неговото физическо, психическо, нравствено и образователно развитие, както и на закрила срещу въвличане в политически, религиозни и синдикални дейности", казват още от ДАЗД. В Закона за предучилищното и училищното образование е разписана аналогична забрана: „Светското образование не допуска налагането на учениците на идеологически и/или религиозни доктрини”. Съгласно Изборния кодекс не се допуска предизборна агитация в държавни и общински учреждения, институции, включително образователни и детски заведения, припомнят още от институцията. Ограниченията за включване в политически дейности на деца са заложени и в Закона за политическите партии, а в Конституцията е регламентирано, че политическите цели и политическите дейности са присъщи само на политическите партии, подчертават още от Агенцията.

От ДАЗД коментират, че практиката от отминалите предизборни кампании показва, че по време на публични събития се разгласяват лични истории и данни на деца, което създава предпоставки за нарушаване на личната неприкосновеност на детето. Напомня се, че Законът за закрила на детето забранява сведения и данни за дете да се разгласяват без съгласието на неговите родители или законни представители, освен в случаите на задължително сигнализиране на дирекция „Социално подпомагане”, МВР или ДАЗД за нуждата от закрила на дете. Според председателя на ДАЗД Теодора Иванова се случва, понякога без умисъл в действията, в "старанието си да бъдем най-убедителни в защитата на тезите си", да забравим, че най-уязвими са именно децата. Иванова напомня, че най-висшата ни цел трябва да е тяхната защита от всяко действие и влияние, което може да ги застраши по някакъв начин.

От полунощ на 10 май започна предизборна кампания за предстоящите предсрочни избори за Народно събрание и за избор на български представители в Европейския парламент. Преди дни от Централната избирателна комисия призоваха за толерантност при предизборната кампания.


 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Тежка военна техника ще премине по основни пътища на страната
Дата: 20/05, 20:18

Политолог: Смъртта на иранския президент не променя нищо
Дата: 20/05, 20:04

Световни музикални звезди идват във Варна, обяви кметът
Дата: 20/05, 19:551 Коментар

Стоичков на върха на щастието: Това е вторият ми рожден ден
Дата: 20/05, 19:45

Хороскоп за 21 май вторник: Да изхвърли стара вещ от дома си зодия
Дата: 20/05, 19:30

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия