Правосъдният министър Данаил Кирилов поиска по-дълъг мандат за главния прокурор


Дата: 19/04, 08:49

източник: БНТ

Правосъдният министър Данаил Кирилов предлага законови промени, с които да се разработи механизъм за разследване и предсрочно освобождаване на председателите на ВКС и ВАС, както и на главния прокурор.

В студиото на Сутрешния блок на БНТ Данаил Кирилов каза, че този въпрос не е нов и той е обсъждан през последните 2 години. Кирилов се обяви и за по-продължителен мандат на главния прокурор до 6 или 7 години.

"Съобразяваме се с механизма за сътрудничество и оценка. Обхватът тримата големи е установен в пътната карта за прилагане на актуализираната стратегия за развитие на съдебната система. Тази пътна карта е приета от съвета за развитие на съдебната система, по този въпрос има консенсус от всички участници в съвета, който включва и не правителствените организации. Би следвало в рамките на този доклад, в рамките на този период на оценка да приключим въпроса", заяви министърът на правосъдието.

На въпрос дали няма ли опасност това да ограничи независимостта на тримата големи в съдебната влас, Кирилов отговори така:

"По-скоро би следвало това да възстанови справедливостта по отношение на техния статут. Опонентите твърдят, че и сега има режим за предсрочно прекратяване, но това предсрочно прекратяване е заради основания, които са обективна невъзможност."

"Вярно е, че досега ние нямаме режим, който да касае виновно неизпълнение на служебните задължения или нарушение на закона, или по-тежките случаи, когато е извършено престъпление. Определено тази идея в момента няма връзка с апартаментните скандали, а то няма и как да има такава връзка. Необходимостта изцяло е правно систематична, тя е установена и от партньорите и смятам, че това ще възстанови в голяма степен справедливостта и по отношение на тримата големи като този статут би следвало да бъде идентичен за тримата големи", допълни още Данаил Кирилов.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Разград с богата културна програма през май: Великденски заек на Велики четвъртък, Чакърдъкова в Деня на буквите, а абитуриентите – по червена пътека
Дата: 27/04, 05:20

За първи път в Европа А1 демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция
Дата: 27/04, 04:30

Нов проект! Комплекс от 4 къщи в м-ст Траката във Варна
Дата: 27/04, 04:30

До 23 градуса в събота
Дата: 27/04, 04:00

Изпреварващо решение за спестяванията от Алианц Банк
Дата: 27/04, 03:50

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия