МОСВ ограничи водата от язовир „Камчия“ за Бургас и Варна, но опасност от режим засега няма


Дата: 05/06, 09:58

Снимка: Булфото, архив

 

Eкоминистерството редуцира разрешените количества вода от язовир „Камчия“ към ВиК-Варна и ВиК-Бургас. Причината е продължаващата сушава година в Котленския и Сливенския Балкан, откъдето се пълни язовирът - основен водоизточник за черноморския регион, съобщава "Флагман".

Пролетта е влажна, но дъждът не пада на „правилното място“, информират от ВиК-Бургас. Въпреки това засега няма причина за тревога и няма опасност от воден режим.

Според фрагмент от Информационния бюлетин за състоянието на водите за юни 2020 г. на сайта на Министерството на околната среда и водите (МОСВ): „Постъпило питане на 04.05.2020 г., във връзка с водоснабдяването на Южното Черноморие от яз. „Камчия“ и възможни проблеми по отношение на питейно-битовото водоснабдяване през летния сезон. В отговор, МОСВ уведоми, че предвид намаляващия обем в яз. „Камчия“, от 2020 г. чрез месечните графици за използване на водите от язовира, МОСВ редуцира разрешените количества за ВиК Варна и ВиК Бургас до реално използваните. В случай, че продължи тенденцията за реализиране на приток характерен за много суха година, МОСВ ще предприеме допълнителни действия за редуциране на разрешените лимити и поетапно преминаване към алтернативни водоизточници, съобразно възможностите на ВиК операторите. Постъпило писмо на 07.05.2020 г. от ВиК Бургас, с предложение да се използват водите на яз. „Порой“ и яз. „Ахелой“, като резервни водоизточници за питейно-битово водоснабдяване. МОСВ изразява подкрепа, като писмото е изпратено на „Напоителни системи“ ЕАД и на областен управител на Бургас, като председател на Асоциацията по ВиК за област Бургас.“


Заявката на ВиК-Варна е редуцирана от 2,9 млн. куб. м на 2,6 млн. куб. м, предвид възможността за ползване на алтернативни водоизточници. ВиК-Бургас от началото на годината не е надвишавало 3,3 млн. куб. м ползвани водни обеми. За юни 2020 г. са заявени 4,9 млн. куб. м, за сравнение през юни 2019 г. при разрешени 5,8 млн. куб. м са използвани 4,107 млн. куб. м, поради което заявката се редуцира на 4,100 млн. куб. м, посочват от МОСВ. 

Според „ВиК ООД“ Бургас язовирите „Порой“ и „Ахелой” могат да се ползват като резерв, но са необходими допълнителни ремонтни работи на съоръженията.

“В язовирите е налице свободен ресурс, който може да се използва за резервно питейно-битово водоснабдяване в Бургаска област, като следва да се стартират инвестиционни процедури в тази насока. Инвестиционните намерения и мероприятия следва да започнат координирано съвместно с „Напоителни системи“ ЕАД - като дружество, което осъществява техническата експлоатация на язовирите и Областния управител на област Бургас, като председател на Асоциация по ВиК – Бургас“, пише още в бюлетина.

От пресцентъра на ВиК-Бургас ни предоставиха данни, които показват, че нивото на язовира почти не се изменя от началото на годината до момента.

В началото на 2020 г. водата е била 158 млн. кубика, от които 82 милиона полезен обем. Общият обем на „Камчия“ е 233,5 млн. куб. м. Санитарният обем пък е 76 млн. куб. м. Под него вода за питейно-битови нужди не може да се ползва.

На 24 май т.г. язовирът е имал 154 млн. куб. м вода, от които 78 млн. полезен обем. На 1 юни – 153 милиона, от които 77 милиона полезен обем.

Това е около 33% наличен полезен обем, според бюлетина на МОСВ.

От ВиК-Бургас засега не бият тревога.

Ако разделим потребяемото количество вода за Бургас, се получава, че 12 месеца ще има вода в „Камчия“, ако не вали дори и 1 литър дъжд, съобщават от пресцентъра на дружеството.

Една от особеностите при експлоатацията и управлението на язовира е свързана с водноелектрическата централа.

“ВЕЦ „Камчия” е на тръбопровода, подаващ водите за питейно-битово водоснабдяване – преработва единствено водните количества, подавани за питейно-битово водоснабдяване. Технологично работата на ВЕЦ-а не допуска загуба на вода, а цялото количество постъпва в пречиствателната станция за питейни води”, се твърди в бюлетина на МОСВ.

За да се пълни язовир „Камчия“, е нужно да вали и то основно сняг в Сливенския и Котленския Балкан.

За съжаление, тази и миналата година нямаше нито дъжд, нито сняг, за разлика от други години, когато снегът беше по половин метър. Имало е случаи „Камчия“ да прелива по няколко пъти на година, посочват от пресцентъра на ВиК-Бургас.

Най-тежката сушава ситуация през последните десетилетия пък била през 2001 г. Тогава Бургас бил „на ръба“ от воден режим. След изключително сух период обемът на „Камчия“ паднал почти на санитарния минимум. През октомври обаче завалял дъжд, който продължил около 45 дни и язовирът се напълнил.

Надеждата сега е климатичната ситуация в Балкана пак да се промени в подобна насока, така че да не се стигне до критична ситуация.

„Камчия“ е основен водоизточник за Бургас.

Ако се случи обаче безводие и криза като в Перник, областта няма да има резервни варианти с присъединяване към друг, по-голям язовир.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Заличиха партията на Волен Сидеров за изборите
Дата: 26/04, 12:32

НСИ обяви вдигането на пенсиите за 9 години
Дата: 26/04, 12:31

БГ Тексас: Каубой се появи между панелките в български квартал
Дата: 26/04, 12:111 Коментар

Развеждат ли се Йоана и Румен от „Един за друг"?
Дата: 26/04, 12:09

Мъж открадна телефон от ръцете на варненец на спирката
Дата: 26/04, 11:51

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия