Започва раздаването на хранителни помощи на над 600 хиляди души


Дата: 29/03, 15:59

Снимка Булфото, архив

От 3 април 2024 г. стартира поетапно кампанията за раздаване на пакети с хранителни продукти за най-нуждаещите се лица, закупени от Агенцията за социално подпомагане (АСП) по Програма "Храни и основно материално подпомагане 2021 – 2027“, съфинансирана от Европейския социален фонд плюс. Подкрепата ще достигне до над 618 000 души.

Пакетите с храни ще включват 15 вида продукти от първа необходимост – брашно; ориз; спагети; лютеница; фасул – зелен, стерилизиран; домати – белени, стерилизирани; грах – белен, стерилизиран; гювеч – стерилизиран; конфитюр – едноплодов; пиле фрикасе; херинга в доматен сос; фасул – зрял, стерилизиран; леща; захар и олио. Едночленните и двучленните семейства ще получат по един пакет с хранителни продукти, а с трима и повече членове – по два пакета. Така ще се задоволят по-пълноценно потребностите на многочленните семейства от повече храна.

Графиците и адресите на пунктовете са публикувани на сайта на АСП (https://asp.government.bg/bg/operativna-programa-za-hrani/operativna-programa-za-hrani-2021-2027-g/novini-programa-za-hrani/startira-razdavaneto-na-paketite-s-hranitelni-produkti-po-programata-za-hrani/) и в сайта на Българския Червен кръст – организацията, която ще осъществи раздаването.

Списъците с правоимащите са изготвени от териториалните поделение на АСП, въз основа на обективни критерии, свързани с правото на социалното подпомагане за м. януари 2024 г., и са в съответствие с Наредбата на министъра на труда и социалната политика. Право на пакети с храни имат:

1. лица и семейства, подпомагани с целева помощ за отопление за отоплителен сезон 2023/2024 г.;

2. лица с ниски доходи на член от семейството, имащи право на месечна помощ за отглеждане на дете до 1 година;

3. лица с над 90 на сто степен на увреждане с определена чужда помощ и ниски лични доходи от пенсия, имащи право на месечна финансова подкрепа по реда на Закона за хората с увреждания;

4. лица и семейства, имащи право на месечна помощ за отглеждане на дете с трайно увреждане;

5. лица и семейства, имащи право на еднократна или месечна помощ по Закона за закрила на детето, предназначена за превенция и реинтеграция, отглеждане на детето при близки и роднини и в приемни семейства;

6. лица и семейства, подпомогнати с еднократна помощ за инцидентно възникнали нужди;

7. лица и семейства с ниски доходи, получили отказ за подпомагане с целева помощ за отопление за отоплителен сезон 2023/2024 г. поради надвишен праг за достъп до помощта или поради неизпълнено някое от другите комплексни условия за подпомагане, с установено високо равнище на материалните лишения.

За първи път по Програмата за същите правоимащи лица и семейства е предвидена и подкрепа с хигиенни материали. Те ще се раздадат на по-късен етап през годината по възможност с последните два вида консерви от хранителния пакет.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Синоптиците прогнозират слънчева неделя
Дата: 27/04, 14:34

Изпреварващо решение за спестяванията от Алианц Банк
Дата: 27/04, 14:30

Каракачанов: Недопустимо е, че хората, които произвеждат храната ни, останаха без хляба си
Дата: 27/04, 14:27

Гръцката полиция предупреди, че ще засили контрола по пътищата заради празниците
Дата: 27/04, 14:16

Разград с богата културна програма през май: Великденски заек на Велики четвъртък, Чакърдъкова в Деня на буквите, а абитуриентите – по червена пътека
Дата: 27/04, 14:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия