Румен Радев към италианския си колега: Общите ни усилия са израз на отговорност за укрепването на отбранителния потенциал на Алианса


Дата: 17/04, 21:33

Прессекретариат на д.г.

Отношенията между България и Италия са пример за партньорство, сътрудничество и взаимно доверие, изградени на здравата основа на традиционно приятелство между нашите народи и активен културен и идеен обмен. Това заяви президентът Румен Радев, който днес на "Дондуков" 2 посрещна държавния глава на Италианската република Серджо Матарела. През 2024 г. се отбелязва 145-годишнината от установяване на дипломатически отношения между двете държави, съобщиха от прессекретариата на д.г.

Румен Радев и съпругата му Десислава Радева посрещнаха с церемония на пл. "Св. Ал. Невски“ Серджо Матарела и неговата дъщеря Лаура Матарела. Двамата президенти проведоха среща "на четири очи“ и ръководиха пленарните разговори между официалните делегации.

Румен Радев и Серджо Матарела отбелязаха ползотворното сътрудничество между двете държави в редица сектори. Италия е водещ външнотърговски и инвестиционен партньор на България, посочи държавният глава Румен Радев в изявлението си в Гербовата зала на "Дондуков“ 2 и подчерта заявената решимост на двете страни за разширяване и задълбочаване на сътрудничеството в икономиката и инвестициите.

Президентът изтъкна нарастването на двустранния стокообмен, който през последните години бележи значителен ръст, като за първите 11 месеца на 2023 г. е достигнал стойност 6.038 млрд. евро.

Президентите на България и Италия откроиха значимостта на свързаността в Европа и стратегическото значение на Паневропейския транспортен коридор № 8.

Инфраструктурният проект ще подобри европейската и регионална свързаност и изпълнението му има и важна добавена стойност в контекста на сътрудничеството между ЕС и НАТО, подчерта Румен Радев, оценявайки високо активната роля на Италия за неговото изпълнение. Държавният глава благодари за решителната италианска подкрепа за пълноценното членство на България в Шенгенското пространство и за присъединяването на България към ОИСР.

В изявленията си и Румен Радев, и Среджо Матарела подчертаха значението на сътрудничеството между Българи и Италия в областта на образованието, науката и културата. По думите на Румен Радев партньорствата в тези сфери са най-ефективните инструменти за предаване и утвърждаване на традициите на приятелство и уважение между България и Италия. Двамата президенти отбелязаха и положителното развитие  по отношение на университетски, студентски и изследователски обмен.

Румен Радев и Серджо Матарела обсъдиха теми от дневния ред на ЕС и предизвикателствата пред съюза. Италия и България - като държави на първа линия, споделят виждането за необходимостта от единен стратегически европейски подход по миграцията и постигането на ефективен баланс между отговорност и солидарност. Новата система за убежище ще осигури устойчив и структуриран общ европейски отговор, като по думите на президента Радев това създава предпоставки за по-голяма подкрепа към страните от първа линия и за разрешаване на проблемите, свързани с нелегалната миграция.

Независимо от сложната и динамична геополитическа обстановка, водещ фактор в процеса на разширяването на ЕС следва да остане принципът на собствените заслуги на държавите, подчерта Румен Радев във връзка с европейската интеграция на Западните Балкани, Украйна, Молдова и Грузия. "Само по този начин може да се прояви трансформационната сила на процеса на разширяване и да постигнем укрепване на демократичните ценности, икономическа стабилност и конкурентоспособност на целия регион“, посочи държавният глава. Той допълни, че България е готова за по-нататъшно тясно сътрудничество с Италия в тези процеси.

Двамата президенти изтъкнаха значимостта на сътрудничеството в областта на сигурността и отбраната, като поставиха акцент на партньорството между българските и италианските военнослужещи в състава на многонационалната бойна група у нас, като българският президент благодари за ролята на Италия като рамкова държава на формированието.

Румен Радев отбеляза и италианската подкрепа за засилената мисия за охрана на въздушното ни пространство. "Общите ни усилия са израз на споделената ни отговорност за укрепването на възпиращия и отбранителен потенциал на Алианса и за засилването на сигурността по Източния фланг на НАТО и Черноморския регион", заяви българският президент. Укрепването на двустранните отношения може да доведе по-голяма обща сигурност на всички членки от ЕС, заяви от своя страна президентът Серджо Матарела.
 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



БНБ преведе 660 млн. лв в полза на държавния бюджет
Дата: 30/04, 13:26

Годишната инфлация в еврозоната остава стабилна през април
Дата: 30/04, 13:13

Страхотна къща с панорамна гледка към гр. Варна
Дата: 30/04, 13:10

Синята зона във Варна ще е безплатна на 1, 3, 4, 5 и 6 май
Дата: 30/04, 13:00

Голям гаф на синоптиците с прогнозата за този ден обяви професор Рачев
Дата: 30/04, 12:49

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия