Балетът "Нижински" с премиера на Великденския музикален фестивал във Варна


Дата: 18/04, 13:15

Снимки ТМПЦ - Варна

БАЛЕТЪТ „НИЖИНСКИ“ - НЕОБИКНОВЕНАТА ИСТОРИЯ НА ЕДИН ГЕНИАЛЕН ТАНЦЬОР

Премиера на Великденския музикален фестивал – Варна 2024
24 април 2024, 19.00, Държавна опера Варна 
В XXIII Великденски музикален фестивал на Държавна опера Варна привлича вниманието премиерата на балета  „Нижински“, която ще бъде част от фестивалната програма на 24 април, заедно с концертното изпълнение на едноактната опера „Сестра Анджелика“ от Джакомо Пучини, по повод 100-годишнината от смъртта на великия композитор.

Изграден върху музиката от симфоничната поема „Островът на мъртвите“ от Сергей Рахманинов, едноактният балет пресъздава драматичните взаимоотношения между прочутия руски танцьор Вацлав Нижински, съпругата му Ромола Пулски и руския импресарио Сергей Дягилев, който ръководи трупата „Руският балет на Дягилев“.

Експресивният балетен език на Михаил Лавровский нарежда „Нижински“ сред ярките постижения на съвременната хореография, които сега със своята адаптация надгражда главният балетмайстор на Държавна опера Варна Сергей Бобров. Ролята на Дягилев е част от портфолиото на самия Бобров. Във великденската премиера на „Нижински“ в главните роли ще танцуват балетните солисти на Държавна опера Варна Витторио Сколе (Нижински), Аниезе Ди Дио Маза (Ромола), Джовани Помпей (Дягилев), Конста Роос и Сам Робърт Даруел (Санитари).

ВАЦЛАВ НИЖИНСКИ е едно от най-големите имена в световното балетно изкуство. Руският балетист от полски произход, роден в края на XIX век, е авангарден за времето си артист с особено интересна творческа и лична биография. Дете на балетисти, той получава  първите си уроци по танц от родителите си. След като бащата напуска семейството, майката се мести от Киев в Санкт Петербург и записва сина си в Императорската балетна школа, където държавата поема издръжката му.

Там забелязват невероятно техничните му високи скокове, които го превръщат в най-добрия танцьор на школата, въпреки че учението никак не му се удава. Прочул се бързо с таланта си, след завършване на училището Нижински става солист в Мариинския театър. Но дързостта му да излезе на сцената само по тясно трико предизвиква скандал и става причина за уволнението му. 
Бисексуалният Нижински има кратка връзка с княз Лвов, който, докато е негов покровител, го запознава със Сергей Дягилев – импресарио на прочутия „Руски балет“. Впечатлен от изключителния талант на артиста, Дягилев го кани в трупата си, която представя руското балетно изкуство в Европа, Северна и Южна Америка, а в „Парижките сезони на Дягилев“ Нижински става абсолютен любимец на парижката публика. 

Балетният стил на Нижински е необикновен, изпреварил времето си, със съвсем нова пластика на мъжкия танц. Яркият му талант се проявява особено силно в постановките, създадени специално за него от Михаил Фокин. Хореографската работа на Нижински се смята за първа стъпка към съвременното танцово изкуство. Партиите, завинаги свързани с името му, са главните роли в балетните спектакли „Петрушка“ и „Пролетно тайнство“ по музика на Игор Стравински, „Шехеразада“ по музика на Николай Римски-Корсаков, „Шопениана“ („Силфиди“), „Призракът на роза“ по музика на Карл Мария фон Вебер. Именно в негово изпълнение те се превръщат в шедьоври на танцовото изкуство.

Отношенията между балетиста и импресариото не са само професионални, Дягилев е влюбен в танцьора и го държи в „златна клетка“, без заплата. Женитбата на Нижински с унгарката Ромола Пулски разгневява импресариото и става причина за разрива между двамата. 

Гениалността често граничи с лудостта – такъв е случаят и при Нижински. Силно асоциален от малък, на 30-годишна възраст той е диагностициран с шизофрения. Консултират го големите имена на психоанализата, като Зигмунд Фройд, Карл Густав Юнг и Алфред Адлер, но през следващите 30 години балетистът периодично е хоспитализиран в клиники за психично болни. Дягилев се опитва чрез  танца да го върне към активен живот и дори го води на представление на „Петрушка“, но усилията му са напразни. Съпругата на Нижински, от която той има две деца, се грижи за него до края на живота му през 1950 г. Погребан е в Париж, а на гроба му има статуя на Петрушка от едноименния балет. 

НИЖИНСКИ
Балетен спектакъл по музика на Сергей Рахманинов
Хореография Михаил Лавровский
Адаптация Сергей Бобров
Солисти: Витторио Сколе (Нижински), Аниезе Ди Дио Маза (Ромола), Джовани Помпей (Дягилев), Конста Роос и Сам Робърт Даруел (Санитари).
Балет на Държавна опера Варна
Премиера на 24 април 2024, 19.00, Държавна опера Варна



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Пожарникари проверяват храмове и църкви в страната преди Великден
Дата: 01/05, 00:32

Байерн Мюнхен и Реал Мадрид завършиха наравно в първи мач от полуфиналите на Шампионската лига
Дата: 01/05, 00:07

Страхотна къща с панорамна гледка към гр. Варна
Дата: 30/04, 23:50

Тежка катастрофа в София тази вечер
Дата: 30/04, 23:40

Почина писателят Здравко Попов
Дата: 30/04, 23:19

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия