30 лева: Глобяват колоездачи във Варна за каране в пешеходни зони


Дата: 25/04, 09:10

Булфото

Колоездач е глобен във Варна. Той е наказан с фиш на стойност 30 лева, заради това че управлява велосипед по площи, определени за движение на пешеходци.

Глобата, наложена вчера на варненеца, стана ясна от публикация на снимка на фиша в интернет, съобщи Varna24.bg. На него пише, че тя не подлежи на обжалване.

Наказанието е по чл. 81. от Закона за движение по пътищата. В него изрично е написано, че: (Доп. - ДВ, бр. 60 от 2020 г., в сила от 07.07.2020 г.) На водача на двуколесно пътно превозно средство, с изключение на индивидуално електрическо превозно средство е забранено:

1. да се движи успоредно до друго двуколесно пътно превозно средство;

2. да управлява превозното средство, без да държи кормилото с ръка, както и да освобождава педалите, с които контролира превозното средство;

3. да се движи в непосредствена близост до друго пътно превозно средство или да се държи за него;

4. да превозва, тегли или тласка предмети, които пречат на управлението на превозното средство или създават опасност за другите участници в движението;

5. да управлява превозно средство по площите, предназначени само за пешеходци; тази забрана не се отнася за велосипедисти на възраст до 12 години.

В Закона изрично е упоменато и че всеки велосипед трябва да има изправни:

1. спирачки;

2. звънец и да няма друг звуков сигнал;

3. устройство за излъчване на бяла или жълта добре различима светлина отпред и червен светлоотразител отзад; допуска се поставянето на устройство за излъчване на червена светлина отзад;

4. бели или жълти светлоотразители или светлоотразяващи елементи отстрани на колелата.

За разлика от някои страни, членки на Европейския съюз, в България прешичането на пешеходна пътека на кръстовище, става единствено, като велосипедистът слезе от колелото и го бута.

Днес пък санкциите освен за велосипедистите, ще бадът затегнати и за водачите на електрически тротинетки. Това се очаква да стане на заседание на Общинския съвет във Варна. Припомняме, че в края на февруари бяха приети нови правила и санкции, свързани с електрическите тротинетки. Това стана след гласуване в транспортната комисия към Общински съвет – Варна. Промените са част от Наредбата за организация на движението  на територията на общината и са внесени от групата на ГЕРБ в местния парламент.

Те предвиждат ограничение на скоростта на електрическите превозни средства до 25 км/ч. Водачите няма да има право да ги управляват по тротоари, в паркове, градини, площади, детски площадки, както и площи, предназначени само за пешеходци, с изключение на обозначените за това места. Tротинетките ще може единствено да се бутат, защото разрешената скорост ще бъде до 5 км/ч. При нарушение предвидената глоба е в размер на 50 лв.

Същата е финансовата санкция и за неправилно паркиране. Промените в наредбата предвиждат забрана за паркирането в паркове, градини, детски и спортни площадки, зелени площи, пешеходни пространства, спирки на градския транспорт и др. Собствениците или операторите, които предоставят електрически тротинетки под наем, ще бъдат задължени да използват софтуерна технология за ограничаване на скоростта в зависимост от зоните на движение, както и за предотвратяване на паркирането извън определените за това места.

При нарушение на ограничението за скорост имуществената  санкция за юридическите лица ще е между 500 и 1000 лева. За паркиране на електрическо превозно средство извън определените за това места фирмите ще се санкционират с 500 лева, като за повторно нарушение глобата ще бъде в размер между 800 и 2000 лева.

Собствениците или операторите, предоставящи под наем електрически тротинетки, ще бъдат задължени  не по-късно от 4 часа в работни дни и 6 часа – в почивни, след констатирано нарушение да премахват неправилно паркираните превозни средства. Ако това не се случи, имуществената санкция за юридическото лице ще бъде в размер на 300 лева, а при повторно извършване – 500 лева.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Жертвите на наводненията и свлачищата в Южна Бразилия станаха 56
Дата: 04/05, 21:201 Коментар

БТВ: Задържаха двама чужденци, продавали цигари без разрешително
Дата: 04/05, 21:11

Какво включват стандартното и разширеното изследване на кръв в лаборатория „ЛИНА”?
Дата: 04/05, 21:10

Благодатният огън тръгна към църквите в България от синодалния параклис
Дата: 04/05, 20:55

В Гърция глобяват с 50 евро за шофиране с джапанки
Дата: 04/05, 20:451 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия