Предупредиха България за сайтовете с антиевропейска пропаганда на Русия за Евроизборите


Дата: 25/04, 15:44

Булфото

Европейският парламент гласува резолюция, с която предупреждава за руска намеса в България в изборите на 9 юни. Един от вносителите на документа евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев обяснява в аудиокаста на “Фокус" “Това е България" какво ще произлезе от тази резолюция. 

"Резолюцията е въз основа на твърдения за руска намеса в Европейския парламент, но и за предстоящите избори за Европейски парламент и въздействието върху ЕС на тези опити на Руската федерация за намеса, които не са от днес или от миналия месец, а са постоянни от последните години, особено след началото на войната в Украйна", посочи Ковачев.

"Намесата е много интензивна на различни нива, чрез агентите на влияние на Руската федерация в политически партии, в медии, в социални платформи. Това са агенти на влияние в икономически институти, в неправителствения сектор и те са изключително целеви, като за всяка държава-член са специфични по определените чувствителни теми - история, традиции, религия. И всичко, което е най-чувствително, и с което най-лесно могат да бъдат променени обществени нагласи, и да бъде спечелено сърцето и душите на европейските граждани", смята Ковачев.

"Чрез текста в документа се изразява загриженост за целия Европейски съюз, но един параграф в общата резолюция, като политическите партии имат отделни текстове и след това се събират и обединяват около съответния текст, за който са се разбрали всички. Общият текст, който ще бъде гласуван е от ЕНП, социалистите, либералите, Зелените и реформистите и консерваторите в Европейския парламент. Така че се очаква да има много сериозно мнозинство за приемането на този текст", посочи евродепутатът.

По думите му точка 15 в документа изразява безпокойство относно достоверните доклади за увеличаване на опитите на Русия да се намесва в предстоящите избори за Български национален парламент на 9 юни и силна загриженост, относно съществуването на мрежи от агенти  по дезинформация, действащи в платформите на социалните медии, в традиционните медии, академичните среди, неправителствени организации, политически партии и относно руския контрол върху тези мрежи. Изразява се силна загриженост относно многобройните имоти на територията на България, които понастоящем са собственост на руските органи, като някои от тези имоти са със стратегическо значение и служат като центрове на руско влияние и оказване на натиск на демократичните процеси в страната.

По питан кои са тези медии и организации, които дезинформират гражданите на ЕС, евродепутатът отговори, че те са много.

"В последния доклад на Фондацията за хуманитарни и социални изследвания в София се следва медийното отражение на образа на ЕС в над 8000 сайта и онлайн блогове на български език през цялата 2023 г. Само през 2023 г. са тиражирани над 400 000 антиевропейски публикации и те се опитват да изобразят устойчиво антиевропейски наративи, които са достатъчно общи, за да могат лесно да се адаптират за интерпретация на всякакви конкретни политически събития и процеси, с желанието лека-полека да променят обществените нагласи в България в посока наратива на Руската федерация", посочи още Андрей Ковачев.

Евродепутатът каза още, че докладът на Фондацията за хуманитарни и социални изследвания е 150 страници, изключително детайлно в него е описано всичко. Който се интересува от този доклад може да го намери много лесно в онлайн пространството и там са изброени всички български сайтове, които са наблюдавани от фондацията, че ретранслират основните наративи на Руската федерация, за това, че ЕС е представен като колективният Запад, че е злодеят, който води война срещу Русия, че ЕС е обрисуван като съвиновник с НАТО и САЩ за войната в Украйна.

И въобще, не само за Украйна, но и за всякакви проблеми, и войни, че е тежка бюрокрация, която е диктатура върху националните държави, срещу суверенитета. Европейският съюз се поставя като господар на местни проевропейски политически партии и т.н.

Включително и цялата джендър идеология, срещу либерализма, срещу всички човешки свободи с различни цели на тази пропаганда. Основната цел, разбира се, е промяна на обществените нагласи.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Какво включват стандартното и разширеното изследване на кръв в лаборатория „ЛИНА”?
Дата: 05/05, 01:20

На днешния ден рожден ден има Сергей Станишев
Дата: 05/05, 01:05

Митрополит Григорий: Сега повече отвсякога е нужно да сме миротвроци
Дата: 05/05, 00:43

Хиляди в Тел Авив поискаха от Нетаняху спиране на огъня в Газа
Дата: 05/05, 00:27

Христос воскресе!
Дата: 05/05, 00:021 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия