Реколтата отиде на кино: Градушката унищожи хиляди декари


Дата: 26/04, 09:37

Кадър Метео Балканс

Най-лошото метеорологично явление за фермерите - градушката се стовари на много места в България.

 

Силната градушка, която вчера удари Южна България, а на места ледените късове бяха с големината на орех, е нанесла огромни щети. Унищожени са хиляди декари със земеделска продукция в Старозагорско и Пловдивско, съобщиха БНТ и bTV. 

Изпълнителната агенция за борба с градушките съобщи, че е изстреляла 600 ракети, за да предотврати още по-големи проблеми. Тази сутрин температурите са ниски, на места има условия за слани, предупреждават синоптиците, предаде БТВ.

В старозагорското село Зетьово има сериозни щети по реколтата. Такова масово унищожение е имало през 2018 г. последно, казват местни агрономи. Абсолютно унищожени са около 5 хиляди декара земеделски площи, съобщи кметът на селото Иван Ганев.

Описването на щетите продължава, като се очаква засегнатите площи да се увеличат, защото снощи е паднала втора градушка.

Сериозно пострадали са и съседните села. Само част от земеделските производители имат застраховки.

„Положението е плачевно. 5000 декара са унищожени – с царевица, слънчоглед, нахут и пшеница. Има засегнати и овощни градини“, добави Ганев.

В Сливенско също щетите са огромни, В новозагорското село Караново над 140 дка лозя са пострадали и хората казват, че не знаят ще има ли реколта. Житните култури ечемик и пшеница в района също са унищожени, казват производители. 20-30 минути беше сух град, после започна дъжд, такова нещо не сме виждали, казват местните.

Жътвата където я има, ще е много трудна, на места няма и да влязат комбайни. Доста земеделци разчитат на своята реколта. Сега хората могат да разчитат на държавата и Министерството на земеделието и дано се вземат мерки, защото положението е страшно“, каза кметът на селото Николина Стефанова.

От Министерството на земеделието и горите съобщиха, че са сформирани експертни комисии с представители на Областните дирекции „Земеделие“, които да обследват незабавно пораженията по насажденията от падналата градушка на 25 април.

По предварителни данни най-много пострадали земеделски площи има в областите Пловдив, Стара Загора и Сливен.

От МЗХ припомнят, че след настъпване на събитието, земеделските производители трябва да подадат в 7-дневен срок заявление за извършване на обследване. На база на него се издават констативни протоколи за 100% пропаднали площи в резултат на неблагоприятни климатични условия, включително градушка. Документите ще се приемат в Общинските служби по земеделие.

След като комисиите опишат щетите, стопаните ще могат да получат обезщетение по линия на държавната помощ за компенсиране на щетите, причинени от неблагоприятни климатични събития.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Мистерия с водещ на БТВ
Дата: 06/05, 17:13

Силен трус регистрираха в Чукотка този следобед
Дата: 06/05, 17:04

Бивш здравен министър избухна: Абе, ти си държавата, бе! Ще се обадя на вътрешния министър!
Дата: 06/05, 16:392 Коментара

Пътните полицаи изловиха 34 пияни шофьори на Великден
Дата: 06/05, 16:193 Коментара

За последен път ли България вижда тази гледка в небето на Гергьовден?
Дата: 06/05, 16:141 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия