Кошмар в Бразилия. Рекордни наводнения отнеха живота на 37 души


Дата: 04/05, 12:19

снимка Pixabay

Проливните дъждове в южния бразилски щат Рио Гранде до Сул отнеха живота на 37 души, а други 74 все още се водят за изчезнали. Рекордни наводнения опустошиха градовете и принудиха хиляди хора да напуснат домовете си, съобщиха световните информационни агенции, предаде frognews.bg.
 
Това е четвъртото подобно екологично бедствие за една година след наводненията през юли, септември и ноември, при които загинаха общо 75 души, информира „Гардиън“. 

Според Бразилската геоложка служба наводненията в цялата страна са надхвърлили тези, наблюдавани по време на историческия потоп през 1941 г. В някои градове нивото на водата е било най-високо от началото на записите преди близо 150 години.

На 3 май язовирна стена на водноелектрическа централа между градовете Бенто Гонкалвеш и Котипора частично се срути, а цели градове в долината на река Такуари, като Лахеадо и Естрела, бяха изцяло залети от вода. В град Фелиз, на 80 км от столицата на щата Порто Алегре, силно разлялата се река отнесе моста, който го свързваше със съседния град Линя Нова. 

Операторите алармират за прекъсвания на eлектрозахранването, комуникациите и водоснабдяването в цялата държава. По данни на агенцията за гражданска защита над 23 000 души е трябвало да напуснат домовете си.

Без интернет, телефонни услуги и електричество жителите изпитват трудности да предоставят актуална информация на своите роднини, живеещи в други щати. Хеликоптери летяха непрекъснато над градовете, докато блокирани семейства с деца очакваха спасение по покривите. 

Обилните валежи започнаха на 29 април и се очаква да продължат поне до 4 май, посочи Марсело Селучи, главен метеоролог в Националния център за наблюдение и предупреждение за природни бедствия, пред бразилската обществена телевизия.

Времето в цяла Южна Америка е пряко свързано с климатичния феномен Ел Ниньо - периодично, естествено явление, което затопля повърхностните води в екваториалния регион на Тихия океан. В Бразилия Ел Ниньо в миналото е причинявал суши в северната част на страната и интензивни валежи в южната.
 
 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Пристанище "Варна" е открито преди 118 г. от княз Фердинанд
Дата: 18/05, 07:37

Дъжд на отделни места в събота
Дата: 18/05, 07:25

На днешната дата в историята
Дата: 18/05, 07:15

Третото издание на DigitalK&A1 Awards отличи топ 3 на технологичните бизнес иновации на 2023 г.
Дата: 18/05, 07:10

Хороскоп за събота
Дата: 18/05, 07:01

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия