Тагарев: Не ни е добра защитата срещу руското влияние


Дата: 06/05, 21:09

кадър Нова нюз

Не ни е добра защитата срещу руското влияние, коментира бившият министър на отбраната Тодор Тагарев.

Той допълни, че на хартия армията ни наброява 43 000 действащи и в резерв, но всъщност е с около 20% под това число. "Поддържаме обаче пропорционално по-голям личен състав в сравнение с по-големи страни като Германия. От 1989 г. сме придобили само няколко поддържащи платформи, хеликоптери и транспортни самолети, но не и основни бойни системи", посочи Тагарев. 

По думите му очакваните самолети F-16, патрулните кораби и машините "Страйкър" са нужни за модернизация за Армията. "Това са първите сериозни инвестиции в бойни способности от 35 години насам. Нужни са обаче още много неща, затова внесохме мащабна програма за инвестиции в отбраната, приета в НС преди дни. Докато бях министър на границата са служили около 350 души от Армията, но през годините броят им е бил двоен. Това не е малко число, тъй като хората се ротират. Все по-голяма част от подготовката ни води със съюзнически сили. На практика бойната ни група ежедневно тренира с тях. Има фаворизиране на МВР пред МО, това е огромен проблем за армията, защото се отразява и на заплащането на служителите", коментира той. Бившият военен министър допълни, че ще бъде необходимо да се дават още средства за отбрана.

"Трябва да инвестираме в способностите си и да помагаме на съюзниците си в НАТО. Пропиляхме голяма част от мирния си дивидент - използвахме за други цели разходите за отбрана. От 5% от БВП паднахме на 1,2% през 2017 г. Изядохме 3/4 от това, което ни даде краят на Студената война. След агресивните действия на Русия стана ясно, че отново трябва да поемаме по-голям дял от гаранциите за своята собствена сигурност, това е обща политика на НАТО", коментира Тагарев пред Нова нюз.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Известен е първият претендент за Сливенски митрополит
Дата: 19/05, 14:19

Шефът на КНСБ: Утре по сметките на ВУЗ-овете влизат 39 млн. лева
Дата: 19/05, 14:10

Мицотакис се закани на Северна Македония
Дата: 19/05, 14:04

Продължава издирването на тримата моряци, изчезнали след потъването на кораб край Румъния
Дата: 19/05, 13:57

Лекарка, дошла първа на фаталната катастрофа в Пловдив: Гледката беше ужасяваща
Дата: 19/05, 13:46

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия