Ресторантьор: Стане ли безплатна водата по заведенията, ще има тарикати, които поръчват само нея


Дата: 07/05, 10:12

Редактор: Юлия Георгиева, кадри Нова нюз

В Румъния заведенията вече са задължени при поискване от клиента да сервират безплатна чешмяна вода. Това трябва да стане във всички страни членки на ЕС според директивата за достъп до питейна вода, приета благодарение на гражданска инициатива. Целта на тази директива е във връзка с идеята да се намали броя на използваните опаковки. Разбира се, всеки ако предпочита може да си поръча бутилирана вода в заведение.

Това коментира пред Нова нюз Симона Стилянова. 

От над 35 години работя в бранша и досега в моята практика не ми се е случвало досега чаша чешмяна вода. Ние даваме такава вода на клиентите, които идват с кучетата си например, те да пият. Тук обаче въпросът става по-разлричен за това по какви правила човек може да си поръча, трябва да има някакви регулации. Пък и това за другите страни, че било така, не е точно така. Не можеш да отидеш в Гърция в заведение на брега на морето, да си поръчаш чаша чешмяна вода, да си седиш, да си гледаш гледката и след това да си тръгнеш, коментира Емил Коларов, председател на Сдружението на заведенията.

Не забравяйте още, че ако за вас като клиент водата може да е безплатна, за заведението не е безплатна - аз нали плащам за ВиК, някой трябва да вии сервира чашата, да му се плати заплата, друг трябва да измие въпросната чаша, и на него трябва да се плати заплата. Така че не съм против да има безплатна вода за клиентите, но и да има регулация как това нещо се случва, обясни той. 

И потвърди, че е напълно убеден, че в ширините, в които живеем, щом чешмяната вода стане безплатна, задължително ще се намерят хора, които ще се възползват от водата без да си поръчат нищо друго като клиенти. 

Същото е и с бутилираната вода, със салатата, със супата. Не може да гледаш в магазина колко струва кило домати и така да преценяваш скъпа ли е салатата в заведението, защото ние имаме и други разходи, освен цената на доматите, коментира той.

А бутилираната вода при нас е скъпа, защото доставната цена е скъпа, посочи още той.

Разбирам тези аргументи. Но трябва да кажа, че това с бутилираната вода не е така. Аз съм го смятала  и бутилираната вода излиза 600 пъти по-скъпо от тази, която е от чешмата, коментира Стилиянова. 

И тази сметка е при сравняване на цените на бутилираната вода от магазина. Ако е от заведение вече с тава още по-голяма разликата - до 1000 пъти. Така че това от социална гледна точка е изключително нередно. По сметки на ЕП потреблението на бутилирана вода струва около 600 млн. евро годишно на хората. От друга страна това генерира огромни количества отпадъци - около 190 кг годишно всеки от изхвърля като отпадък, коментира още тя.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Нова тв: Гордана Силяновска произхожда от български род
Дата: 19/05, 16:19

Българска река излезе от коритото, тече по пътя и носи камъни
Дата: 19/05, 15:54

За чревоугодието
Дата: 19/05, 15:461 Коментар

Професор Овчаров със сензационна версия за граф Дракула
Дата: 19/05, 15:361 Коментар

Този мъж преследваше Натали Трифонова и тя се предаде: Цялата съм твоя
Дата: 19/05, 15:35

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия