Топ психиатър избухна: Ако ще е така, направо да закриваме психиатриите


Дата: 07/05, 13:36

Редактор: Юлия Георгиева, кадри Нова тв

35 години нито едно правителство не взе на сериозно психиатрията като специалност. Ние сме оставени на доизживяване. Пациентите с психични заболявания са бивши хора. При нас всичко е бившо - бивши хора, бивша конюшна, бивш затвор, колите са ни втора употреба, дрехите за пациентите са втора употреба. Психиатрията не е просто в задния двор на медицината, а вече е извън двора.

Това коментира пред Нова тв д-р Цветеслава Гълъбова. 

Няма състезания между частните болници да правят психиатрии, защото това е единствената медицинска специалност, която никога не е имала клинични пътеки. Ние разчитаме само на държавния бюджет. При нас няма развитие. Най-скъпото нещо в нашата специалност е човешкият труд. При нас е в пъти повече персонала. В Европа съотношението персонал - болни е 1 към 2 до 1 към 3. Т.е. отделение с 30 пациенти трябва да разчита на десет души персонал. А у нас на 130 пациенти имаме един лекар, а трябва да са 30-40 души, коментира тя.

Ако има клинични пътеки, ще имаме начин за допълнително финансиране и което е по-важно - здравноосигурените ни пациенти ще могат да се възползват от правата си на такива. Ако се разболееш от крадиозаболяване, те стендират по клинична пътека. Ако се разболееш от шизофрения, си само на държавен бюджет, коментира тя. 

Мизерията е пълна и хората тънат в нея, посочи тя.

В нашата специалност има нужда от много хора, които да са високоплатени и с възможност за израстване. Нас ни няма на картата на здравеопазването. Затова ако ще продължаваме така, да се закрият психиатричните болници и поне да се знае, че ги няма. Като няма болници, знаем, че наистина не се интересуваме от психичноболните хора. Щото всички сме много велики, докато не преминем от другата страна на бариерата и почваме да се чудим "оу, ама то така ли било". Еми наистина е така и от 35 години не сме мръднали и на йота, коментира тя. 

През последните няколко месеца имаме четири драматични случая. Първият е с пациент, който при падане си чупи тазобедрена става. В Университетската болница в София, където го закарахме, отказаха да я сменят. Написали са, че поради социалния статус и основното заболяване - шизофрения, препоръчват консервативно лечение. Вторият случай е от същата болница няколко месеца по-късно. Наложи се прием на наша пациентка с кървене на гастроинтестинален тракт. В отделението социалният работник я заварва завързана с четири свински опашки. На 1 май друг наш пациент с усложнено телесно състояние се наложи да бъде преместен в друга болница. Оказва се, че го приемат само в „Пирогов”. Това е отношението към болните ни пациенти, разказа психиатърът.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Той направи направи последното интервю с Тодор Живков във "Всяка неделя" и проговори за Кеворкян
Дата: 19/05, 19:20

Милица Гладнишка: Станах сервитьорка и спасих кариерата си
Дата: 19/05, 19:14

Пешеходец е загинал, пометен от 27-годишен с БМВ на дом "Младост" във Варна
Дата: 19/05, 18:592 Коментара

Леден душ за абитуриентските балове около 24 май обяви НИМХ
Дата: 19/05, 18:54

Свидетели на ужаса на дом "Младост" във Варна: Пешеходец е под БМВ-то в изкопа
Дата: 19/05, 18:441 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия