Военен експерт каза дали трябва да се върне задължителната казарма


Дата: 09/05, 12:45

Снимка Булфото, архив

Наборната армия е един отминал период от строителството на въоръжените сили за България, а и не само за България. Това каза в предаването "Денят на фокус" на Радио "Фокус" военният историк полк. о.з. доц. Станчо Станчев. 

По думите му винаги е имало привърженици на идеята, че наборната армия е необходима за страната ни, а и преди годините на Прехода армията се ползва с голям процент поддръжка от българите, тъй като почти всеки е имал роднина в редовете на Българската армия. "Но гледайки в исторически план, ние нямаме традицията за професионална армия. Още след Ньойския договор, когато тя ни е наложена се оказва, че Българското министерство на войната тогава по онова време не в състояние да изпълни попълването даже на онази минимална численост от 20 000 души, която ни е разрешена".  

По време на Варшавския договор числеността на армията се е определяла чисто математически, разказа още полк. доц. Станчо Станчев. Блоковото противопоставяне предопределя враговете в лицето на южните ни съседи Гърция и Турция, и съюзниците – Румъния, като Югославия е трябвало да поддържа неутралитет в една сложна обстановка, която бива възникнала в тази част от Европа. "И от тази гледна точка се изучаваха оперативните и тактически направления, които трябва да прегражда и да пък да настъпва по тях Българската армия. На тази основа беше определена и числеността на Българската армия: колко дивизии и полкове трябва да имаме, за да може тази армия да изпълни конституционните си задължения", обясни той и добави, че в сегашните реалности е трудно да се каже каква армия е необходима, за да може да изпълни своите задължения. Сега ние се позоваваме на чл. 5 от Вашингтонския договор на НАТО за колективната отбрана на членовете на Алианса.

Според военния историк бъдещето е в някаква форма на казарма, тип Национална гвардия, която на територията на България да организира дейностите, които биха защитили мирното население. Това според него е много важен въпрос, на който задължително трябва да се обърне внимание.   

Идеята за военна подготовка за хората от държавната администрация и висшите държавни постове е доста стара и се прави на различни места по света. Според полк. доц. Станчо Станчев осъществяването на идеята би помогнало за попълването на недостига на военен състав в нашата армия. "Но трябва да сме наясно, че за да попълним армията с качествен състав, ние трябва да осигурим материалното благополучие на тези, които ще облекат униформите", категоричен е той.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Съсед наряза гумите на 5 коли на паркинг в София
Дата: 20/05, 07:59

Парламентът заседава извънредно във вторник заради пенсиите
Дата: 20/05, 07:56

Майка даде на детето си да шофира и го снима: Гледай да не се блъснем!
Дата: 20/05, 07:40

Ще спре ли да вали
Дата: 20/05, 07:30

Храните отново поскъпнаха
Дата: 20/05, 07:211 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия