Китайските банки спират да работят с рубли и ограничават клиенти от Русия заради проста математика


Дата: 04/05, 13:00

Пиксабей

Китайските банки спират, а според някои финансисти може да се каже, че вече са спрели да работят с руски пари.

Става въпрос за математика и то доста проста.

Несравнима е изгодата на Китай да работи със САЩ и ЕС, вместо с Русия.

Износът на Китай само към Нидерландия, е колкото към цяла Русия. 

 Производител на електроуреди в Южен Китай среща трудности при доставката на продуктите си до Русия, не поради някакви проблеми с джаджите, а защото големите банки в Китай ограничават плащанията за такива транзакции от загриженост относно санкциите на САЩ.

За да уреди плащанията за своите електрически стоки, базираната в Гуангдонг компания обмисля използването на валутни брокери, активни по границата на Китай с Русия, каза основателят на компанията Уанг, който поиска да бъде идентифициран само с фамилията си, предаде "Ройтерс".

Причина китайските банки да ограничават все повече работата си с Русия са от една страна са евентуалните санкции срещу  тях, но все повече става ясно, че истинската причина е желанието на Китай да запази отношенията си със САЩ и Европа. Те са много по-изгодни и се измерват в трилиони долари. От Русия Пекин получава суровини, които Москва няма да спре да доставя, защото икономиката й е притисната до стената  заради войната срещу Украйна.

Изводите  се потвърждават и от последното разследване на Ройтерс, което е установило категорично, че вече почти месец китайските банки са засилили проверките на операциите, свързани с Русия, или напълно са спрели дейностите, пище Ройтерс. Тъй като големите банки от Китай отказват да финансират операции, свързани с Русия, някои китайски компании се обръщат към малките банки по границата и нелегални канали за финансиране, като парични брокери, дори за забрана на криптовалутата.

Повечето китайски банки, опериращи в Русия, са напуснали страната. Почти всички големи китайски банки са спрели работа с Русия от началото на март. Изтеглят се и фирми, като една от големите китайски компании за производство на електроника в Гуандун.Някои от най -големите държавни кредитори съобщават, че намаляват обема на бизнеса, свързан с Русия.

„Пекин не може да постигне подобрение на отношенията с Европа, поддържайки най -голяма заплаха за европейската сигурност от края на Студената война“, заявява представител на китайските финансови среди, пожелял анонимност.

Търговските отношения на Китай с Европейския съюз възлизат на около 580 млрд евро предишната година. Към това се прибавят още около 120 милиарда под формата на различни услуги и общи проекти. Стокооборотът на Китай със САЩ е още по-голям и нараства постоянно.

Русия се хвали, че през 2023 г. стокооборотът с Китай е нараснал с 12,3%. Само че за същото време обменът на Китай с Канада е скочил с 39,2 на сто!

Още по-жестока е статистиката по отношение на китайският внос от Русия. През 2023 г. обемът на този внос е едва 5% от целия внос на Китай. И понеже Русия е зависима от износа си за Китай, Пекин постоянно сваля цените, което води до тежки загуби за руската икономика.

Жестоката истина е, че китайските компании изнасят толкова за Русия, колкото и за Нидерландия, икономика почти 2,5 пъти по-малка от руската, която няма дори граница с Китай. Китайският износ за Русия е по-малък дори от този за Виетнам - 111 милиарда долара.

Особено болезнено за Москва е спреният през март износ от Китай за русия на IT оборудване, което е в основата на оръжейното производство. Просто китайските банки спряха финансирането на подобни сделки. Ударът за руската армия е много тежък.

За сметка на това Китай засилва бизнес отношенията с Европа и САЩ, въпреки някои различия в политическите позиции на страните.

Същите изводи прави и известният руски финанситт Анрдей Мовчан, собственик на компанията Movchans Group. Мовчан допълва, че китайски банки и фирми вече не приемат китайска валута от руски банки и корпорации.

Категоричен е също, че инфлацията в Русия няма да падне под 10% и дори ще се увеличава в бъдеще. Това допълнително ще затрудни търговските и финансови отношения на Путин с Китай.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Фюри и Усик определят първия абсолютен световен шампион по бокс при най-тежките през този век
Дата: 18/05, 08:30

Влакова катастрофа в Белград
Дата: 18/05, 08:12

34 бебета са се родили в зоопарка във Варна от началото на годината
Дата: 18/05, 08:00

Пристанище "Варна" е открито преди 118 г. от княз Фердинанд
Дата: 18/05, 07:37

Дъжд на отделни места в събота
Дата: 18/05, 07:25

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия